Verden
USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin møttes i Genève onsdag. Foto: Denis Balibouse / AP / NTB

God tone mellom Putin og Biden

Statslederne møtes for første gang, etter at Biden ble valgt som president. De skal diskutere menneske-rettigheter og militære styrker. Møte skal vare i minimum fem timer.

Det er alltid best å møtes ansikt til ansikt. Det sa Joe Biden i møte med Vladimir Putin. Biden er president for USA og Putin for Russland. Dette er første gang de møtes ansikt til ansikt, etter at Biden ble president i USA. De møttes i en historisk bygning i Sveits. Den heter Villa La Grange.

– Jeg ønsker å takke for initiativet til å møtes i dag. Det sa Putin på russisk. En russisk tolk videreførte beskjeden til Biden og pressen.

Putin var klar over at Biden har vært på en reise rundt i Europa. Og han er glad for at Biden tok seg tid til et møte.

– Jeg håper møtet vårt blir produktivt, sier Putin.

Møte mellom de to statslederne er ventet å vare i fem timer. Skal vi tro russiske kilder kan møte også bli enda lengre.

– Vi har en mengde temaer vi ønsker å ta opp. Så Putin har kommet hit med en konstruktiv innstilling. Og en åpenhet for å stille spørsmål og forsøke å finne løsninger. Det sa Dimitirij Peskov før møte. Han er talsmann for den russiske presidenten.

– Dagsordenen er så omfattende at det absolutt vil være utfordrende å begrense den til samtaler i fire eller fem timer, sier Peskov.

Talsmenn fra den amerikanske siden bekreftet at møte kunne ta lengre tid. Og la til at det verken blir tid til pauser eller et felles måltid for statslederne.

Forholdet mellom USA og Russland har vært vanskelig i flere år. Biden har blant annet anklaget Putin for dataangrep, brudd på menneske-rettigheter og styrke-oppbygging langs grensa til Ukraina.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå