Verden
Bæreraketten Den lange marsjen 2F skal føre romkapselen Shenzhou-12 og de tre taikonautene ut i verdensrommet. Arkivfoto: Wang Jiangbo / Xinhua / AP / NTB

Kina sender menn til verdensrommet

Torsdag skal tre kinesere reise til verdensrommet. Der skal de være i tre måneder.

Kina skal sende menn til verdensrommet. Det er første gang på fem år. Tre menn skal være med. Det er Kinas lengste reise med noen ombord. Astronautene skal bo på en ny romstasjon. De får hver sin sengeplass. Men de dele bad og spiseplass. De som skal reise heter Tang Hongbo, Nie Haisheng og Liu Boming. De har trent for turen i over 6.000 timer.

– De siste tiårene har vi skrevet flere strålende kapitler i Kinas romfart-historie. Og dette oppdraget oppfyller folkets forventninger. Det sier Nie. Han har kommandoen om bord romskipet. Han var også en av de første som ble valgt ut til romfarts-programmet i 1998. Og har vært i verdensrommet to ganger.

På stasjonen går det an å sende mail. Og er også mulig å ha videosamtaler. Astronautene har treningsutstyr. Og kan velge mellom 120 typer mat. De neste månedene skal Kina reise til stasjonen flere ganger. De skal bygge på stasjonen. De skal også teste utstyr og forske. Astronautene får ta med egne ting. Slik kan de ha det bra mens de er på reise. En av astronautene tar med seg videoer av familien.

Kina har tilgang til en egen romstasjon i verdensrommet. En stasjon de bygde selv. Dette skjedde etter at USA stengte Kina ute fra den internasjonale romstasjonen (ISS).

– De siste tiårene har vi kjemper hvert minutt for å realisere romdrømmene våre. Jeg har viet livet mitt til reisen. Det sier Liu. Som er en av astronautene.

Kommunist-partiet i Kina er 100 år gammelt om to uker. Det gjør reisen ekstra viktig.


Mer fra Verden

På forsiden nå