Verden

Mindre kriminalitet under pandemien

Når verden ble stengt ned, stoppet også kriminaliteten. Det viser en ny studie.

Nå er det mindre lovbrudd som ran og tyverier. Slik kriminalitet ble nesten halvert. Overfall ble redusert med 35 prosent. Barcelona er en stor by i Spania. For to år siden ble det skrevet om et rekordår for kriminalitet i byen. Politiet registrerte et gjennomsnitt på 385 hendelser. Dette var før pandemien. Rett etter at pandemien startet var tallet 38.

– Pandemien reduserte det vanlige bylivet dramatisk. Og kriminaliteten er jo en stor del av bylivet. Det sier Manuel Eisner. Han er forsker fra Universitetet i Cambridge.

Innbrudd falt med 28 prosent. Trolig for at flere var hjemme store deler av dagen. Det forskerne ikke så like mye nedgang i var drap. Kun ned med 14 prosent. Drap var dermed et viktig unntak fra funnene.

– Restriksjoner i samfunnet ellers hadde mindre innvirkning på drap begått i hjemlandet. Det sier Amy Nivette. Hun er medforfatter i rapporten.

I byer som var høye på draps-statistikken fra før, hadde de nedgang. Cali i Colombia, Lima i Peru og Rio de Janeiro i Brasil hadde alle nedgang i drap. Ofte er det voldelige gjenger som står bak drapene i disse byene. Pandemien fikk konsekvenser for gjengenes aktiviteter.

Rapporten viser at kriminaliteten også økte over tid, etter at pandemien startet.

Norsk politi har også registrert mindre hendelser under pandemien. Kriminaliteten har generelt gått ned. I Tromsø har det vært en nedgang på 25 prosent. Det sier Troms politi-distrikt.

– De siste to ukene har vi en nedgang på 21 prosent en uke. Uken etter hadde det økt til 36 prosent. Så langt er det en nedgang på 9,8 prosent i forhold til i fjor. Men det er fortsatt tidlig å konkludere. Det sa Morten Daae til kanalen TV2 i fjor. Han er påtaleleder for Finnmark politi-distrikt.

Flere melder om at de er bekymret for økning i vold og overgrep hjemme. Som er vanskelig å avdekke for tiden.

– Vi er bekymret for hva som nå skjer hjemme i de tusen hjem. Det sa Yngve Myrvoll til kanalen TV2, under et intervju om kriminalitet i fjor. Han er leder for etter-retning og etter-forskning i Troms politi-distrikt.

Slike hendelser blir ofte ikke meldt inn av egne foreldre eller nære relasjoner. De blir meldt inn av barnehager, skoler og andre aktivitetstilbud.

– Vi får færre bekymringsmeldinger. Men hverken vold eller overgrep er fritatt fra korona-viruset. Setter du det i sammenheng med familier som har underliggende problemer fra før. Bør vi være bekymret, sier Myrvoll.


Mer fra Verden

På forsiden nå