Verden
Valgarbeidere klargjør ett av stemmelokalene i Irans hovedstad Teheran. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Valglokalene har åpnet i Iran

Iranske velgere startet fredag stemmegivningen ved presidentvalget, og det var landets øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, som avla den første stemmen.

Midtøsten — Valglokalene åpnet klokken 7 lokal tid, men mange iranere har liten tro på at valget fører til endring i landet.

Det mektige Vokterrådet godkjente kun sju av nærmere 600 kandidater som ønsket å stille til valg, og ingen av dem er fremtredende reformister eller nært allierte av avtroppende president Hassan Rouhani.

Rouhani ble valgt som president i 2013 og gjenvalgt i 2017. Han regnes som en relativt moderat og reformvillig politiker, og han var blant annet sentral i forhandlingene som førte til den internasjonal atomavtale i 2015.

Rouhani ba selv Vokterrådet sikre bedre konkurranse, men han fikk ikke gjennomslag. Velgerne har derfor få alternativer å velge blant.

Meningsmålinger og analytikere knytter til staten regner den ultrakonservative kandidaten Ebrahim Raisi som favoritt til å vinne valget. Han er på linje med landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei.

Flere har trukket seg fra valgkampen, noe som gjøre at Irans 59 millioner stemmeberettigede kun kan velge mellom fire kandidater. Tidligere sentralbanksjef Abdolnasser Hemmati stiller som den moderate kandidaten, men han har ikke klart å vinne samme oppslutning som sittende president Rouhani, som ikke kunne stille til valg fordi han har sittet i to perioder.

Det er ventet at oppslutningen ved valget blir på 42 prosent, noe som i så fall vil være den laveste valgdeltakelsen siden revolusjonen i 1979.

(©NTB)

Mer fra Verden

På forsiden nå