Verden
Mennesker står i kø ved valglokaler i Etiopia. To menn står med valgsedler bortenfor køen.

Valget splitter Etiopia

Mandag sto folk i kø for å velge hvem som skal styre Etiopia. Dette er første forsøk på å holde et fritt valg i landet.

Under forrige valg ble Abiy Ahmed valgt som statsminister. Dette skapte et håp blant etiopiere. Ahmed løslot politiske fanger, og etiopiere som var bortvist kunne komme hjem. Samtidig inngikk han fredsavtale med nabolandet Eritrea. Han fikk Nobels fredspris for avtalen.

Nå er ryktet til statsministeren svekket, og Etiopia nærmer seg konkurs. I fjor høst sendte Ahmed militære styrker mot Tigray-regionen. Han ville knuse frigjørings-fronten. Kort tid etter ble det meldt om massakrer og masse-voldtekter i regionen. Mange i Tigray sulter. Det har vært krig der det siste året.

Mange etiopiere lot seg ikke skremme og stilte seg i kø mandag morgen.

– Dette valget er annerledes. Vi kan velge blant mange partier. Tidligere var det bare ett. Vi hadde ikke luksusen av å kunne velge. Det sier 45 år gamle Milyon Gebregxiabher. Han avga sin stemme i hovedstaden Addis Abeba.

– Jeg tror dette valget vil kase et demokratisk lys over Etiopia. Det sier 26 år gamle Yordanas Berhanu.

Sju millioner mennesker i Tigray kunne ikke avgi stemme. Ifølge myndighetene måtte valget avlyses i over 100 av landets 547 valgdistrikt. Planen er at de skal få stemme til høsten. Det er uklart om de får stemme, eller hvordan dette skal skje.

– Det spiller ingen rolle hvem som vinner. Vi ønsker fred. Det sier 26 år gamle Mirkuz Gashaw. Han avga sin stemme i Bahir Dar.

Alt tyder på at statsminister Abiy Ahmed blir gjenvalgt.

– Som ung etiopier har jeg håp om landets framtid. Og jeg tror at det å avgi stemme er en del av dette, sier Berhanu.


Mer fra Verden

På forsiden nå