Verden

Norge blant landene med færrest vaksinert i Europa

Blant landene i EU har Norge vaksinert en liten del av befolkningen. FHI vil ikke svare på hvorfor.

Norge — Norge er blant landene der færrest folk har fått korona-vaksinen. Folkehelse-instituttet (FHI) unngår å svare på hvorfor.

Norge har vaksinert omtrent 40 prosent av befolkningen. Det er et av de laveste tallene i Europa. I Danmark, Tyskland og Italia er tallet på over 50 prosent. Finland har vaksinert nesten 80 prosent.

Tallet viser hvor mange som har fått minst én vaksine. 24,1 prosent er fullvaksinert i Norge. I Finland er bare 18 prosent fullvaksinert.

Jasper Littmann er assisterende direktør i FHIs vaksine-program. Han sier at Norge følger avtalen med Den europeiske union (EU).

– Vi sender doser til kommunene så fort de kommer til landet, sier han.

Av store land i Europa har Finland vaksinert flest. THL er det finske folkehelse-instituttet. De sier at Finland til nå har vaksinert 66 prosent av alle over 16 år. I starten av juli skal tallet være 80 prosent. Norge har så langt vaksinert halvparten av alle over 18 år.

THL sier Finland kan bli det første store landet som får flokkimmunitet. Det betyr at en stor del av befolkningen blir immun mot viruset. Da vil det også bli mindre smitte.

Mia Kontio er sjef for smittevern i Finland. Hun tror hun vet svaret på hvorfor Finland er blant de beste i Europa. Finland bestemte seg i februar for at perioden mellom de to vaksine-dosene skulle være 12 uker. EU anbefalte seks uker.

Norge forlenget perioden først 30. april. Fram til nå har perioden blitt kortet ned til seks uker igjen. Men nå er det 12 uker også her.

– Vi tok den avgjørelsen tidlig. Jeg tror det er effekten av vår tidlige avgjørelse vi ser nå. Den avgjørelsen har vist seg å være veldig god også i nye studier, sier Kontio.

Hun forteller at folk flest i Finland ønsker å ta vaksinen. Også de unge. Hun tror at 70 prosent over 16 år vil være fullvaksinert der i slutten av august.

I Norge har totalt 2.197.210 personer fått første dose av korona-vaksinen. 1.459.542 nordmenn er fullvaksinert. Innlandet er fylket der størst andel av befolkningen er fullvaksinert.

Mer fra Verden

På forsiden nå