Verden

En kamp for demokratiet

Kina ønsker å ta mer kontroll over Hongkong. Byen skal egentlig være uavhengig av Kina frem til 2047.

I 1989 drepte politiet flere studenter. Massakren skjedde på Den himmelske freds plass i Beijing i Kina. Folk i regionen Hongkong pleier å markere dagen. Men for andre år på rad har politiet forbudt markeringen i Hongkong.

Sist uke brøt politiet seg inn hos en avis som er for demokratiet. Avisa heter Apple Daily. Fem ledere ble pågrepet. Politiet anklager dem for å ha snakket med fremmede styrker. De mener avisa dermed bryter Kinas nasjonale lov om sikkerhet.

– Ytringsfriheten hos pressen i Hongkong henger i en tynn tråd. Men våre ansatte vil kjempe for å forsvare pressefriheten. Det skriver avisa i en kommentar.

Tirsdag morgen ble en ny leder pågrepet. Myndighetene har også fryst bankkontoen til avisa. Det fører til at de ikke kan drive den lengre. Fra og med lørdag vil både trykt opplag og nettavis bli stengt.

– Arrestasjonene av et uavhengig, redaktørstyrt medium er et stort tilbakeslag for kampen om demokrati i Hongkong. Nyheten om at mediehuset nå stenges er dessverre ikke overraskende. Men forsterker alvoret. Jeg er bekymret over situasjonen. Det sier Dag Idar Tryggestad til nyhetsbyrået NTB. Han er leder for Norsk journalistlag.

Storbritannia styrte Hongkong fram til 1997. Da ga de regionen tilbake til Kina. Hongkong har sitt eget rettssystem, selv om de er en del av Kina. Folk i Hongkong har både hatt rett til å samles og til å ytre seg fritt.

Storbritannia og Kina laget en avtale om Hongkong. Den sier at Hongkong skal være uavhengig av Kina fram til 2047. De siste årene har det vært uro mellom Kina og Hongkong. Noen partier i regionen ønsker at Hongkong skal være en del av Kina. Mens andre ønsker mer demokrati.

Xi Jinping er president i Kina. For ett år siden skrev han under på en avtale om en ny nasjonal lov om sikkerhet. Loven gir mulighet til å gi livstid i fengsel. Det kan skje dersom retten mener du er skyldig i terrorisme eller i samarbeid med fremmede styrker. Loven gjorde folk i Hongkong redde. Flere fjernet kontoer på sosiale medier. Lokale politikere sluttet. De ønsket ikke å bli tatt for å være for demokratiet.

I samme periode ble det lov å sende fanger fra Hongkong til Kina. Dette gjorde folk sinte. De begynte å demonstrere i gatene i Hongkong. Slik holdt de på i flere måneder. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene. De skjøt også med gummikuler. Loven ble fjernet for å roe folk. Men de fortsatte å demonstrere. De krevde mer demokrati og frihet i Hongkong.

På forsiden nå

Mer fra Verden

Siste utgave