Verden
Britney Spears i Los Angeles under premieren av filmen Once Upon a Time in Hollywood i 2019. Artisten, som fyller 40 år i desember, har lenge prøvd å bli kvitt faren som sin verge. Dette har ført til bevegelsen kalt #freeBritney og filmdokumentaren «Framing Britney Spears».
(Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File)

– Jeg fortjener å få et liv

Popstjernen Britney Spears vil ha tilbake kontrollen over livet sitt og pengene sine.

Britney Spears har siden 2008 vært uten kontroll over eget liv og økonomi. Nå er hun i retten for å få tilbake kontrollen.

Spears er en amerikansk popartist. Hun er 39 år gammel. Faren James Spears har vært vergen hennes i 13 år. Han har også kontrollert pengene hun har tjent som artist. Det er trolig en formue på mer enn 50 millioner dollar.

– Jeg fortjener et liv, sa hun i retten. I tillegg fordømte hun faren og andre som har bidratt til vergemålet. Hun kalte det for «misbruk».

Fra hun var barn har hun vært i rampelyset. Hun har hatt flere store hitlåter og spilt i flere filmer. De siste årene har hun vært lite å se på TV og i sosiale medier. Sist hun ga ut et album var i 2008.

I 2007 fikk Spears store psykiske problemer. Den gang var det mange bilder i media av at hun hadde barbert av seg alt håret. I 2008 mistet hun foreldre-retten til sine to sønner.

Siden da har det vært mye oppmerksomhet rundt situasjonen hennes. Kampanjen #FreeBritney startet fansen da hun sa hun ville bli fri. Og dokumentar-filmen «Framing Britney Spears» handler om hvordan faren har hatt kontrollen siden 2007.

Rettsmøtet onsdag var i Los Angeles i USA. Spears holdt en tale med mye følelser. Hun sa blant annet at hun ønsker å få barn med kjæresten sin. Han heter Sam Asghari. Det får hun ikke lov til nå. Hun sa også at hun var tvunget til å ta prevensjon mot sin vilje.

I tillegg sa hun at hun én gang ble tvunget til å ta medisinsk litium. Det skal ha fått henne til å føle seg beruset.

Hun brukte banneord mens hun leste opp talen. Den varte i 20 minutter. Foreldrene og fansen hennes lyttet. Det samme gjorde journalister. Spears ville selv at alt hun sa skulle være offentlig.

Det vil trolig ta lang tid før hun får vite om hun kan få tilbake kontrollen over eget liv.

Spears anklaget også faren sin for å nyte makten han har over henne.

– Han elsket å ha kontroll over noen så mektig som meg. Og han elsket kontrollen ved å skade sin egen datter 100.000 prosent, sa Spears.

Farens advokat forsvarte ham etter at han hadde fått høre hva datteren sa.

– Han er lei seg for at datteren lider og at hun har det så smertefullt. Spears elsker datteren sin og savner henne svært mye, sa Vivian Thoreen. Hun er farens advokat.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå