Verden
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) melder at Norge gir 20 millioner til vaksinering og pandemibekjempelse i Syria.
Foto: Torstein Bøe / NTB

Norge gir mer penger til vaksinering i Syria

Norge støtter Verdens helseorganisasjon med 20 millioner kroner til korona-hjelp i Syria.

I Syria herjer korona-pandemien side om side med krig og sult. Nå vil Norge gi 20 millioner kroner til håndtering av pandemien i landet.

– Norge er fortsatt dypt bekymret for den humanitære situasjonen i Syria. Den har blitt verre under pandemien, sier Ine Eriksen Søreide. Hun er utenriksminister.

Pengene vil blant annet gå til korona-vaksiner. De første vaksinene i Syria ble satt i slutten av april. Vaksinene får de gjennom Covax-programmet. Det jobber for at flere land skal få tilgang på vaksiner. Verdens Helseorganisasjon og Unicef hjelper også Syria med å gjennomføre vaksineringen.

Vaksinene skal fordeles til alle deler av Syria. Også over grensen fra Tyrkia til Nordvest-Syria. Det melder Utenriks-departementet.

– Konflikten i Syria har ført til en av vår tids største humanitære kriser. 13,4 millioner mennesker trenger humanitær hjelp og beskyttelse. Pandemien har i tillegg ført til stort behov for vaksiner i Syria, sier Søreide.

I tillegg til krig og pandemi truer tørke tilgangen på mat i Syria.

Verdens-organisasjonen FN melder at det kan bli dårlige vekst av hvete i år. Mange flere syrere kan trenge hjelp til å få nok mat, mener den tyske hjelpe-organisasjonen Welthungerhilfe.

– Folk i Syria sulter, og situasjonen er allerede fullstendig katastrofal, sier Konstantin Witschel. Han er Syria-koordinator i Welthungerhilfe.

Også norske hjelpe-organisasjoner har advart om matmangel og sult i Syria. Selv om sikkerhets-situasjonen nå er noe roligere etter ti år med krig.

Mer fra Verden

På forsiden nå