Verden
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i samtale med USAs president Joe Biden på Natos toppmøte i Brussel mandag. Foto: AP / NTB

20 år med krig er over

USA og Nato har kriget i Afghanistan i 20 år. Nå er alle de norske soldatene ute av landet.

USA og forsvars-alliansen Nato skal forlate Afghanistan. Det sa Joe Biden tidligere i år. Han er president i USA.

Den 11. september 2001 ble USA angrepet. Terrorister styrtet fly inn i to bygninger. Flere tusen mennesker døde. USA svarte på angrepet med å invadere Afghanistan. Opprørs-gruppa Taliban og andre ekstremist-grupper hadde fått mer kontroll i Afghanistan. USA og Nato ville bekjempe disse gruppene. De ville ta kontroll, og skape mer stabilitet. De ville fjerne terror-gruppene i landet. Og de ville fange Osama bin Laden. Han var leder i gruppa Al-Qaida. De mente han hadde planlagt terror-angrepet på USA.

Krigen har vart helt til nå. Natos land, inkludert Norge, har bidratt med styrker i Afghanistan. Jens Stoltenberg er generalsekretær i Nato. Han sa tidligere i år at Afghanistan vil klare seg videre uten militær hjelp.

Krigen i Afghanistan har vært omdiskutert. Den har kostet mye penger, og mange liv. Den har skapt mye skade og lidelse. Mange har måttet flykte fra landet. Norge har mistet ti soldater i krigen. USA har mistet over 2.000.

– USA har hatt fire presidenter under krigen i Afghanistan. Jeg vil ikke gi ansvaret videre til en femte, sa Joe Biden.

Han sier samarbeidet mellom USA og Afghanistan vil fortsette.

11. september i år er det nøyaktig 20 år siden terrorangrepet. Da skal alle vestlige styrker være ute av Afghanistan.

9.200 nordmenn har deltatt i krigen. 25. juni kom de siste norske styrkene hjem.

De fleste andre vestlige styrker har allerede forlatt landet. Denne uka er også Italia og Tyskland ferdige med sine oppdrag. Når USA gjør det samme, avslutter de sin lengste krig noensinne.

Noen mener krigen har gjort mer skade enn den har hjulpet. De er glad for at den er over. Andre mener at ekstreme grupper vil få tilbake kontrollen i Afghanistan. Taliban herjer fortsatt i landet.

Statsminister Erna Solberg er bekymret over situasjonen. Hun sa tidligere i år at å forlate Afghanistan innebærer «stor risiko». Likevel mener hun det er riktig at de vestlige landene trekker seg ut.


Mer fra Verden

På forsiden nå