Verden
Folk står i vaksinekø i Sydney. Foto: Mick Tsikas / AAP Image via AP / NTB

Australia mangler vaksiner

Folk vil ha korona-vaksine i Australia. Men det er for få vaksiner. Samtidig øker smitten i landet.

Det bor omtrent 25 millioner mennesker i Australia. Bare sju prosent av dem er fullvaksinert mot korona-viruset. Brad Hazzard er helseminister i delstaten New South Wales. Han sammenligner situasjonen med filmene «Hunger Games». Folk nærmest sloss om å få vaksiner.

Australia er et av de landene der lavest andel av befolkningen er vaksinert. Samtidig øker smitten i landet. Flere steder i landet stenger ned.

Regjeringen i landet har satset på vaksinen fra AstraZeneca. Den er nå kun anbefalt til personer over 60 år. I tillegg har de satset på en vaksine produsert i Australia. Den er ikke like god som andre vaksiner.

I Norge har vi stoppet å bruke vaksinen fra AstraZeneca. Det var etter flere tilfeller av blodpropp hos personer som hadde tatt vaksinen. I Norge bruker vi vaksiner fra Moderna og Pfizer. Det er også mulig å ta Janssen-vaksinen. Men personer som vil ta den, må få godkjennelse av lege.

Til sammen har 2.730.836 personer fått først dose av korona-vaksinen her i landet. 1.561.843 personer er fullvaksinert i Norge. Omtrent 90 prosent av alle nordmenn sier de ønsker å ta vaksinen.

Det er litt mer smitte i Norge nå enn for en uke siden. Det siste døgnet ble det oppdaget 88 nye smittede her. Det er 12 flere enn samme dag i forrige uke. 16 av de nye smittede ble oppdaget i Oslo.

Mer fra Verden

På forsiden nå