Verden
Bildet er av Stefan Löfven. Han står på en talerstol, med tre svenske flagg hengende bak seg. De er blå, med et kult kors. Arkivfoto: Stina Stjernkvist / TT / NTB

Han kan få en ny sjanse som statsminister

Stefan Löfven kan snart bli statsminister igjen. Det er bare ni dager siden han måtte slutte i jobben.

Stefan Löfven kan få en ny sjanse til å styre Sverige. Det er klart etter at Centerpartiet i Sverige sier at de ikke vil stemme mot ham. Men de vil heller ikke stemme for. Men det er nok for Löfven. Så lenge han unngår et flertall mot seg, så kan han være statsminister.

Löfven fikk flertallet mot seg for en drøy uke siden. Han valgte da å slutte som statsminister. Det skjedde etter at et flertall i Riksdagen hadde stemt for mistillit mot ham. Han mente det var bedre at han sluttet, enn at det ble et nytt valg. Det ville vært i tillegg til det vanlige valget neste år.

Löfven har jobbet siden torsdag med å skaffe seg nok støtte. Han sier at han nå tror det er nok. Det gjør at Andreas Norlén vil foreslå at Löfven igjen blir statsminister. Norlén er leder for Riksdagen.

Löfven vil ha med seg Miljøpartiet i en ny regjering. Selv er han fra partiet Socialdemokraterna. Det blir de samme to partiene som skal styre som for en drøy uke siden. Men det blir en mer usikker regjering.

Selv om Centerpartiet sier de ikke vil stemme mot, så vil de heller ikke støtte Löfven. Det gjorde de før. Nå vil de kunne samarbeide med flere partier. De vil også stille krav for å støtte Löfven.

– Vi er klare til å trykke gult for en regjeringen med sosialdemokratene og Miljöpartiet. Men da krever vi at det blir reformer, sier leder Annie Lööf. Hun er leder i Centerpartiet. Hun sier de helst ville hatt en annen regjering. Men hun sier også at de vil ha slutt på politisk kaos, og at de derfor ikke vil hindre Löfven fra å lage en ny regjering.

Lööf sier de vil lage et eget forslag til statsbudsjett. Det gjør at Löfven må få støtte fra andre, eller lage en avtale med dem til høsten. Uten en slik avtale, kan han risikere å få et flertall mot seg igjen.

Men flere sier kravene til Centerpartiet kan bli for store til at Löfven kan si ja. Flere av dem er krav som Miljøpartiet sier klart nei til. Det gjør at svenske eksperter tror Löfven kan få en tøff jobb med å lage en ny regjering.

Det er også usikkert om alle i Riksdagen vil stemme det samme som partiet de er en del av.

Det sier også Nyamko Sabuni. Hun er leder i partiet Liberalerna. Sabuni sier at det kan være folk i partiet som vil stemme for Löfven, selv om partiet vil stemme mot. Det er også mulig at noen gjør motsatt. De kan stemme mot Lövfen, selv om partiet er for.

Det kan bli stemt over saken allerede onsdag. Men Löfven har en mulighet til å be om mer tid for å få til en god nok avtale.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå