Verden

Bekymret for utviklingen i Afrika

Jihadister dreper mange mennesker i Afrika. Flere er bekymret for spredningen av terrorgrupper der.

I år har 500 mennesker blitt drept av jihadister i Sahel-regionen i Vest-Afrika. Det melder organisasjonen Human Rights Watch. Jihadister driver med det de kaller hellig krig. Volden der øker, sier ekspert.

– Det er mer vold og flere flyktninger. Stormaktene klarer ikke å håndtere det, sier Hans Brun. Han er sikkerhets-analytiker og tidligere forsker på terror.

Sahel-regionen består blant annet av landene Mali, Burkina Faso, Niger og Tsjad. Det er de mest utsatt områdene. Opprøret av jihadister i Mali startet i 2012. Det har spredd seg til flere av nabolandene. Islamist-gruppa Boko Haram starter et opprør i Nigeria i 2008.

Flere land er bekymret for utviklingen i Afrika. I forrige uke var det møte i Roma i Italia. Både utenriksministeren i Norge og USA deltok. De snakket blant annet om utviklingen i Sahel-regionen.

– Vi vet at terrorister har tatt mange landsbyer. Vi er bekymret for spredningen av islamistiske terrorgrupper i Afrika. Det sa Italias utenriksminister Luigi Di Maio i møtet.

Di Maio foreslo å sammen stå imot terrorgruppa Den islamske staten (IS). USAs utenriksminister, Antony Blinken, støttet forslaget.

Siden 2013 har Frankrike kjempet mot jihadister i Sahel-området. Nå avslutter de det, selv om volden øker. De skal heller være med i en internasjonal innsats mot jihadistene. De vil blant annet samarbeide med regjeringsstyrker i Mali.

Frankrike, USA, verdens-organisasjonen FN og Den europeiske union (EU) har hatt militære styrker i Sahel i sju år. Lite har likevel blitt bedre.

– Det er behov for store politiske og sosiale satsinger. Ellers kan deler av Afrika havne under jihadistisk kontroll. I noen land er staten korrupt og voldelig. Staten blir derfor et problem for sikkerheten. Da kan folk bli tvunget inn på den jihadistiske siden, sier Brun.

Han sier at jihadistene endrer strategien sin til motstanden for å svekke staten og fjerne politi og militære.

– Det er ikke mulig å vinne over jihadistene med militære midler alene. Sosiale og politiske reformer er også nødvendig. Investeringer i utdanning, bekjempelse av korrupsjon og overgrep i afrikanske land, sier Brun.


Siste utgave

På forsiden nå