Verden

Aldri vært varmere

Nord-Amerika har vært gjennom den varmeste perioden noen gang i juni. I Europa var det den nest varmeste måneden noensinne.

Det har aldri vært varmere i Nord-Amerika enn juni måned. Det viser nye rapporter fra forskere. Canada var et av landene hvor rekorder ble satt.

– Disse hetebølgene oppstår ikke av seg selv. De kommer i en verden der klimaet blir varmere og det blir mer sannsynlig at de oppstår. Det sier Julien Nicolas. Han forsker på klimaet.

– Det som skjedde i Canada, var et stort hopp sammenlignet med tidligere rekorder. Disse varmerekordene er en påminnelse om hvordan klimaendringene påvirker livet vårt. Det sier Carlo Buontempo. Han er direktør for Copernicus. De driver med forskning på klima.

I Norge var juni den femte varmeste måneden siden 1900. Det opplyste Meteorologisk institutt om nå nylig. Øst-Finmark var en av landsdelene som hadde det varmest. De lå på fire grader over normalen.

Den varmeste temperaturen som ble målt var 29,4 grader, i Valle i Agder.

Juni var ikke bare varmere enn normalt. Men det kom også ti prosent mindre nedbør enn vanlig. Vestfold og Telemark var plasser det kom mindre regn. Mens andre steder langs sørkysten regnet det mer enn normalt. Flere steder var det en økning på 50 til 85 prosent mer regn en vanlig.

Også i Helsingfors ble det satt varmerekord. De har ikke opplevd en så varm måned siden de begynte å skrive statistikk på været i 1844.

– Den underliggende trenden viser økende temperatur og generell oppvarming. Dersom trenden fortsetter kan vi regne med kortere vintre og tidligere vår. Det sier Gregor Macara. Han forsker også på klimaet.

---

Kort om saken

  • Aldri har det vært så varmt flere steder i verden.
  • Forskere mener dette viser hvordan klimaet endrer seg.
  • Varmeste temperaturen som ble målt i Norge var 29,4 grader.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå