Verden
En demonstrant i São Paulo med et bilde av president Jair Bolsonaro som brenner i helvete. Foto: Nelson Antoine / AP / NTB

Beskyldes for korrupsjon

Folket har demonstrert mot presidenten. De krevde at han skal slutte. Nå er han beskyldt for korrupsjon.

Jair Bolsonaro er president i Brasil. Han har fått mye kritikk fra folket. Både for håndteringen av korona-pandemien. Og andre meninger.

Brasil har opplevd mye korrupsjon gjennom tiden. Når Bolsonaro ble valgt som president var korrupsjon noe han lovet å gjøre noe med.

Nye avsløringer kan vise at presidenten ikke mente det han sa. Han skal ha krevd penger fra ansatte.

En person skal ha fått sparken etter at han ikke ga presidenten nok penger, fra sin egen lønn. Det blir sagt på et av lydopptakene som har kommet ut.

Dette er vanlig praksis i Brasil. Og kalles rachadinha. Et begrep som betyr «penger tilbake». En person som er lavt på rangstigen skal gi penger til en som er høyt på rangstigen.

Under lydopptaket kommer det at personen har mye som kunne ødelagt for presidenten. Det er en kvinne som snakker. Hun skal være tidligere svigerinne til Bolsonaro.

– Det er det de er redde for. Det sier kvinnestemmen under opptaket.

Presidenten avviser anklagene mot ham. Tre senatorer har anmeldt presidenten for korrupsjons-anklagene. Landets Høyesterett skal også se på saken.

Opposisjons-partiet ønsker å stille Bolsonaro for riksrett. Det er en domstol som håndterer anklager mot offentlige mennesker. Som statsråd, president eller dommere. Blant annet Donald Trump er blitt stilt for riksrett.


---

Kort om saken

  • Uro og kaos i Brasil etter nye korrupsjons-anklager mot presidenten Bolsonaro.
  • Presidenten skal ha krevd penger fra lønnen til ansatte.
  • Tre senatorer har anmeldt presidenten. Og opposisjons-partiet ønsker å stille han for riksrett.

---Mer fra Verden

På forsiden nå