Verden

To pågrepet og fire skutt etter drapet på Haitis president

To mistenkte gjerningspersoner er pågrepet. Fire andre er skutt og drept av politiet etter attentatet mot Haitis president.

Natt til onsdag ble Haitis president skutt og drept. Nå er fire mistenkte personer skutt og drept av politiet. To andre er pågrepet mistenkt for drapet på presidenten.

Jovonel Moïse var president i Haiti. Politiet mener de som drepte ham var leiesoldater.

– Fire leiesoldater ble drept. To ble pågrepet og er under vår kontroll. Tre politimenn, som var tatt som gisler, er befridd, sa Léon Charles til en lokal TV-kanal. Han er politisjef.

Moïse ble drept av ukjente gjerningsmenn. De brøt seg inn i boligen hans i Petionville. Presidentens kone, Martine Moïse ble skadd i angrepet. Hun er sendt til Miami for behandling.

Det ble innført unntakstilstand i landet etter drapet på Moïse. Grensa er stengt. Politiet og militæret skal ha kontroll på sikkerheten.

Det er mye kriminalitet blant gjenger i Haiti. Drapet på presidenten kan føre til mer kaos og uro. Opposisjonen mener Moïse har vært for autoritær. De har hatt demonstrasjoner.

Landet har vært uten en folkevalgt nasjonalforsamling siden januar i fjor. Valget hadde blitt avlyst. Moïses periode som president var også egentlig over. Men det ble bestemt at han skulle fortsette.

Verdens-organisasjonen FN har flere ganger bedt Haiti om å holde valg. Det ba de om senest i forrige uke.

– Den økonomiske situasjonen for landets fattige har blitt verre allerede før korona-krisen kom til Haiti våren 2020. Det sier Johan Hindahl. Han er seniorrådgiver og Haiti-kjenner i Kirkens Nødhjelp.

Den europeiske unions utenrikssjef advarer mot mer vold etter drapet. Han heter Josep Borrell. FNs generalsekretær António Guterres krever at drapsmennene blir straffet.

Både britenes statsminister Boris Johnson og USAs president er blant dem som fordømmer attentatet. Det samme gjør den norske utenriksministeren, Ine Eriksen Søreide.

– Vi er sjokkert og lei oss over å høre om det forferdelige drapet på presidenten og angrepet på førstedamen. Vi fordømmer denne avskyelige handlingen, sier Joe Biden.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå