Verden

Frø for framtida

Det finnes to store frøbanker i verden. En på Svalbard og en i Sør-Korea. Disse skal sikre oss mat i framtida.

En frøbank er et sted hvor det samles frø til planter. En av disse ligger i permafrosten på Svalbard. Den andre ligger dypt nede i en fjelltunnel i Sør-Korea. Frykten er at plantene skal dø ut. Og at vi mister mangfoldet i planteverden.

1.300 kilometer nord for polarsirkelen ligger frøbanken på Svalbard. De får kasser med frø fra hele kloden. Målet med frøbanken er å bevare frøene til verdens matplanter. Hvert frø har potensial til å være til stor nytte for bønder og forskere. Viktigheten med å ta vare på frø vil gi god sikkerhet for mat i framtida.

Mindre kjent er kanskje frøbanken i Sør-Korea. De oppbevarer frø fra ville planter. Rundt 100.000 frø fra 4.751 ville plantearter.

– Lageret skal sikre oss mot at frøene går tapt. Selv under apokalyptiske hendelser, sier Lee Sang-Yong. Han er leder for den sørkoreanske frøbanken.

Frøbanken er omgitt av piggtråd-gjerder. Og det er satt opp mange kameraer rundt. Det er ulovlig å filme og ta bilder der. For å komme til banken, må du ta en heis åtte etasjer ned. Det er 20 minusgrader og mye fuktighet i lufta. Slik må det være for å bevare frøene.

– Frøbanken lagrer frø for å forhindre at arten blir utryddet. Det beste scenarioet ville være at frøene aldri trenger å tas ut, sier Lee.

Bygget er et av de sikreste anleggene i Sør-Korea. Og det skal tåle et kraftig jordskjelv. I tillegg skal det tåle krigs-handlinger og atomangrep.

I frøbanken i Sør-Korea har de kun ville planter. De tror at disse kan brukes bedre i medisin, drivstoff og mat. Det viser en rapport av Royal Botanic Gardens Kew. Rapporten viser også at rundt to femtedeler av verdens ville planter er truet av utryddelse. Årsaken er ødeleggelser av deres naturlige levesteder og klimaendringer.

---

Kort om saken

  • Det finnes to store frø-banker i verden.
  • En på Svalbard og en i Sør-Korea.
  • Bankene passer på at planter og urter ikke dør ut.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå