Verden
Afghanske regjeringssoldater patruljerer et nabolag i Kunduz mens kamper finner sted mot Taliban utenfor byen. Foto: Samiullah Quraishi / AP / NTB

Taliban sier de kontrollerer nesten hele Afghanistan

En talsmann i opprørs-gruppa Taliban sier de har tatt over 85 prosent av Afghanistan.

USA og forsvars-alliansen Nato har startet å sende hjem sine styrker fra Afghanistan. Alle norske soldater har allerede kommet hjem. De amerikanske styrkene skal være ute innen 31. august. Det sa Joe Biden torsdag. Han er president i USA.

Under en pressekonferanse i Moskva snakket en talsmann fra opprørs-gruppa Taliban. Han sa de har tatt over kontrollen over 85 prosent av landet. Gruppa mener de har kontrollen i over 250 av de 398 distriktene i Afghanistan.

– Islam Qala-overgangen er nå under vår fulle kontroll. Og vi skal prøve å få den tilbake i drift i dag, sa Zabihullah Mujahid til nyhetsbyrået AFP. Han er talsmann for Taliban.

Taliban har også tatt kontroll over en viktig grense-overgang mot Iran. Det har nyhetsbyrået AP fått bekreftet av flere iranske og afghanske kilder.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Taliban også kontrollerer mesteparten av grensa mot Tadsjikistan. Det er usikkert om dette stemmer. Det er kaotisk i landet, og det er mange harde kamper i flere områder.

Krigen i Afghanistan har vart i mange år. Nato og USA har hatt soldater der siden 2001. Når de nå trekker seg ut, er det enda ikke fred i landet.

Mer fra Verden

På forsiden nå