Verden

Store protester i Sør-Afrika

Flere mennesker er drept under protester i Sør-Afrika. Protestene er blant de største siden apartheid ble avviklet.

Det har vært uro i Sør-Afrika. 32 personer er drept i opptøyer. Årsaken til uroen er at tidligere president Jacob Zuma ble fengslet. Han ble fengslet for å ha nektet og møte i retten. Zuma ble anklaget for korrupsjon under hans periode som president. Men han stoler ikke på de som leder granskingen. Han satt som president fra 2009 til 2018.

Særlig i hovedstaden Johannesburg har det vært voldelige protester. Provinsene Gauteng og KwaZulu-Natal opplever de verste opptøyene.

– 750 personer skal være pågrepet. Og jeg anslår at det er gjort skader for 600 millioner kroner. Det sier Sihle Zikalala. Han er regionsleder for KwaZulu-Natal.

– Volden er den verste siden apartheid tok slutt i 1994. Det sier Cyril Ramaphosa. Han er nåværende president for Sør-Afrika.

Landet står i fare for mangel på mat og medisiner.

– Eiendommer er ødelagt. Butikker er plyndret. Borgere som holder loven blir truet og skremt. Arbeidere er redde for at de kanskje ikke kan komme tilbake på jobb. Folk har dødd. Dette er ikke det vi skal være som folk, sa presidenten.

Opptøyene har også stoppet trafikken. Det blir nå satt inn ekstra soldater for å hjelpe politiet under opptøyene.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå