Verden

En dag som skulle vært en fest ble til sorg

For fem år siden ble 86 mennesker drept og 458 skadd i et terrorangrep i Nice. Dette skjedde på nasjonaldagen til Frankrike.

Onsdag er det fem år siden Mohamed Lahouaiej-Bouhelel kjørte en 19 tonn tung lastebil mot 30.000 mennesker. Dette skjedde på nasjonaldagen til Frankrike 14. juli. Terroren skjedde langs strandpromenaden i Nice.

86 mennesker ble drept og 458 ble skadd i angrepet. Politiet fikk stoppet mannen etter to kilometer. De fikk skutt og drept den 31 år gamle terroristen.

Blant ofrene var det flere nasjonaliteter. Alle sammen var ute på Promenade des Anglais for å nyte fyrverkeriet på nasjonaldagen. 15 av dem var barn. Og det yngste var to og et halvt år gammelt.

Mange av overlevende lever med traumer siden terrorangrepet. Blant dem er det rundt 300 barn som blir fulgt opp av psykiatere.

– Vi har fortsatt pasienter som forteller om stadig tilbakevendende mareritt og som gjenopplever angrepet. Det sier Florence Askenazy. Hun leder sykehusets oppfølging av barnene.

– Dette er først og fremst barn i barneskolen som var vitne til at folk fikk revet av armer og bein. Og som så andre forferdelige ting da de var små. De har mareritt om hoder som blir kappet av og lastebiler som kommer fra alle kanter, sier hun.

Onsdag stanser hele Nice opp for å minnes ofrene for terrorangrepet 14. juli 2016.

Jean Castex besøker byen og skal delta i en seremoni ved et minnesmerke for ofrene. Han er statsminister i Frankrike. Christian Estrosi skal også delta under seremonien. Han er ordfører i Nice.

Klokken 22.34, nøyaktig da angrepet skjedde i 2016, vil det bli sluppet 86 fredsduer og lyskastere vil lyse opp strandpromenaden til minne om de døde.

Franske myndigheter har opprettet et fond til de dreptes familiemedlemmer. Rundt 2.000 personer har fått støtte. Og ytterligere 400 vil få det når helsetilstanden deres er bedre. Fondet har en verdi på 860 millioner kroner.

Selv om den økonomiske støtten blir sett på som positiv, mener enkelte at myndighetene bør gjøre mer. Det pågår en diskusjon rundt et større minnesmerke for ofrene. Det er ikke bestemt hvor det skal plasseres eller hvordan det skal se ut.

– Personlig ønsker jeg at det plasseres på strandpromenaden. Hvorfor skal det plasseres et annet sted. Det sier Bruno Razafitrimo. Han mistet kona si Mino i angrepet.

– Massakren skjedde langs en to kilometer lang strekning. Så bare plasser minnesmerke i midten, sier han.

---

Kort om saken

  • For fem år siden kjørte en 19 tonn tung lastebil inn i en stor folkemengde i Nice.
  • Dette skjedde på nasjonaldagen til Frankrike.
  • 86 mennesker ble drept, mens 458 ble skadd.

---Siste utgave

På forsiden nå