Verden

Tørke truer millioner

For tre år siden førte tørke til at mange afghanere måtte forlate hjemmet sitt. Nå er det i ferd med å skje på nytt.

Hver tredje afghaner rammes av krise eller alvorlig risiko for matmangel. Det er over 12 millioner mennesker.

– Det kommer ikke lenger regn fra himmelen. Gresset har sluttet å vokse opp fra jorda. Det sier Abdul Baqi til hjelpe-organisasjonen Flyktning-hjelpen. Han er en av mange som måtte forlate hjemmet sitt for tre år siden. Da var det tørke i Afghanistan. Nå frykter han at det samme skjer på nytt.

Dette er verst for de menneskene som er avhengig av maten de dyrker selv for å overleve.

– Hundre tusen mennesker husker opplevelsen for tre år siden veldig godt. Mangel på vann tvang dem på flukt fra sine hjem, sier Astrid Sletten. Hun er leder for Flyktning-hjelpens arbeid i Afghanistan.

Mange av de som flyktet for tre år siden, har fortsatt ikke kunnet reise hjem til huset sitt. Daud Barakzai er en av dem. Han bor nå på Badghis-provinsen i en leir for interne flyktninger. Der bor han sammen med familien sin på tolv personer.

Barakzai har sendt to av sine voksne sønner til Iran. Han håper at de skal finne arbeid der og kan forsørge familien.

– Vi kan ikke finne arbeid i Afghanistan. Om vi er så heldige å finne arbeid en dag eller to, kan det ta flere uker igjen før neste gang, sier Barakzai.

De som bor i området som trues av ny tørke, forbereder seg på det verste. De har begynt å selge husdyr og ting fra hjemmene sine.

Under forrige tørke ble mange tvunget til å låne penger for å overleve. Få av dem har fått hjelp fra myndightene. Mange føler at myndighetene har sveket dem.

– Vi forsto at det ville bli en varm sommer igjen. Og at avlingene og gresset vil bli svidd. Jeg solgte geitene og betalte ned noe av gjelda. Det sier 35 år gamle Abdullah.

Han tok opp lån etter sist tørke for å kjøpe korn og geiter.

– Jeg har beholdt en av geitene fordi kona mi akkurat har født vårt fjerde barn. En gutt, sier Abdullah. Flere hjelpe-organisasjoner forsøker å hjelpe så godt de kan. Men det er lite tid. De trenger mer penger.

– Det er ingenting her. Ikke engang drikkevann, sier Abdullah. Han er skuffet over den manglende støtten fra myndighetene.

Antallet som nå rammes av tørken er større enn for tre år siden. Det viser en rapport fra Flyktning-hjelpen.

– Afghanske myndigheter må ta ledelsen. Så må de sørge for at de som sliter får den hjelpen de trenger, sier Astrid Sletten.

– Denne katastrofen kan unngås. Om vi har nok penger og tid til å forberede oss. Og med støtte fra lokale og nasjonale myndigheter, kan vi bidra til å forhindre at mange afghanere på nytt vil oppleve tørke, sier hun.

---

Kort om saken

  • Det er tørke i Afghanistan.
  • Mange afghanere må dra fra hjemmet sitt.
  • Tørken ødelegger for dyrking av mat.

---



Siste utgave

På forsiden nå