Verden
Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Truer med å avlyse presidentvalg i Brasil

President Jair Bolsonaro truer med å avlyse presidentvalget. Dette skjer 15 måneder før valget.

Det har vært politisk uro over en lengre periode i Brasil. Nåværende president Jair Bolsonaro er ikke populær blant folket. Allerede 15 måneder før presidentvalget truer han med å avlyse valget. Han mener at det allerede er jukset med valget.

– De sier at jeg ikke har bevis for at noen jukser med valget. Men de har heller ikke bevis på at det ikke skjer, sier Bolsonaro.

En uke senere sa presidenten at valget må enten gjennomføres uten juks. Eller ikke gjennomføres i det hele tatt.

Politiet forsøker å finne anklager om valgjuks de siste 25 årene. Slik at Bolsonaro kan ha noe å støtte opp påstandene sine med.

Bolsonaro ønsker å endre grunnloven. Han vil at hver stemme som gis på de digitale maskinene, skal skrives ut og legges i en valgurne. Mens velgeren får en kvittering på at hen har stemt.

Lederne for den brasilianske valgdomstolen er ikke enig. De mener dette vil åpne for flere anklager om valgjuks.

– Det er en løsning på et problem som ikke finnes. Det sier Luis Roberto Barroso. Han er president for valgdomstolens høyesterett.

Han frykter at et slikt system øker faren for at militær og narkotikasmuglere skal prøve å påvirke valgprosessen. Kriminelle prøver ofte å kjøpe velgernes stemmer. Eller på annet vis samle støtte for kandidatene de liker best.

Barosso har beordret Bolsonaro til å komme med bevis for påstandene sine om valgjuks. Det har ikke kommet noen bevis enda.

Det Bolsonaro prøver å gjøre minner veldig om det Donald Trump og det republikanske partiet gjorde i USA. Det mener en annen høyesteretts-dommer.

I USA ble det en klar seier til president Joe Biden. Men store mengder av feilinformasjon ble spredt av Trump og partiet. De førte til lange prosesser i ettertid for å granske anklagene. Trump mente at valget ikke var legitimt.

– På mange måter er dette mer farlig for et demokratisk system enn et direkte kupp. Det vil ytterligere svekke brasilianernes tro på det demokratiske systemet. Dette skjer i en tid der det allerede er mye mistro. Det sier Anya Prusa. Hun er forsker ved Brasil-instituttet på Wilson Center i Washington.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå