Verden

Derfor er det opptøyer i Sør-Afrika

Sør-Afrika er rammet av de største opptøyene i landet siden apartheid. Butikker blir plyndret og mennesker blir drept.

Politisk uro og opptøyer har rammet Sør-Afrika. Det har lenge vært konflikt i landet.

Minst 212 mennesker har mistet livet under opptøyene. Opptøyene er blant de største siden apartheid ble avviklet. Apartheid er kjennetegnet på rase-diskrimineringen i Sør-Afrika fra 1948 til 1994. Ulikhetene mellom svarte og hvite er fortsatt store.

Opptøyene startet etter at tidligere president Jacob Zuma ble fengslet. Zuma har blitt anklaget for korrupsjon under hans periode som president. Han satt som president fra 2009 til 2018. Den tidligere presidenten nekter for at det skal ha vært utbredt korrupsjon under hans periode.

Anklagene mot Zuma skal bli etterforsket. Ansvarlig for dette er Raymond Zondo. Zuma stoler ikke på Zondo, og ønsket ikke å forsvare seg i retten med Zondo som ansvarlig. Dette førte til at Zuma ble dømt til fengsel for ikke å møte i retten. Han ble dømt til 15 måneder i fengsel.

Det er også andre årsaker til opptøyene. Sør-Afrika har hatt problemer med økonomien i lang tid. 36 prosent svarte står uten jobb, mens 8 prosent hvite står uten jobb. Og mange lever i fattigdom. Fengslingen av den tidligere presidenten var en utløsende årsak. Folket har ikke tillit til myndighetene.

Protestene er størst i Johannesburg. Der ble seks personer drept mandag og ytterligere ti omkom i forbindelse med plyndring av et supermarked tirsdag. Plyndring er å ta seg inn på supermarked uten at du har lov og stjele alt av varer.

– Eiendommer er ødelagt. Butikker er plyndret. Lovlydige borgere har blitt truet og skremt. Arbeidere er redde for at de kanskje ikke kan komme tilbake på jobb. Folk har dødd. Dette er ikke det vi skal være som folk. Det sier Cyril Ramaphosa. Han er nåværende president for Sør-Afrika.

Opptøyene har også stoppet store deler av trafikken. Mandag ble det sendt ut soldater for å forsøke og håndtere situasjonen.

Gauteng og KwaZulu-Natal er områder hvor opptøyene er verst. Store deler av tilhengerne til tidligere president Zuma kommer fra KwaZulu-Natal.

---

Kort om saken

  • Det er store opptøyer i Sør-Afrika. 117 personer er bekreftet død.
  • Opptøyene startet etter at tidligere president Jacob Zuma ble fengslet.
  • Dette er de største opptøyene siden apartheid ble avviklet i 1994.

---Siste utgave

På forsiden nå