Verden

Castillo kåret til vinner av valget i Peru

Seks uker etter valget er det klart hvem som vant. Pedro Castillo blir ny president i Peru.

Natt til tirsdag ble det kåret en endelig vinner av valget i Peru. Valgkommisjonen i landet sier det er Pedro Castillo som vant. Han har tidligere jobbet som lærer og som leder av en fagforening. Han vant mot Keiko Fujimori. Hun mener det ble jukset i valget.

Natt til tirsdag ble det kåret en endelig vinner av valget i Peru. Valgkommisjonen i landet sier det er Pedro Castillo som vant. Han har tidligere jobbet som lærer og som leder av en fagforening. Han vant mot Keiko Fujimori. Hun mener det ble jukset i valget. Selv om internasjonale observatører av valget mener det ble gjort på en riktig måte.

Fujimori fikk støtte fra 49,87 prosent av velgerne. Castillo fikk støtte fra 50,12 prosent av dem. Dermed er det rundt 44.000 flere som skiller de to.

Fujimori ledet valget før mange av stemmene fra landsbygda var klare. Men der har Castillo mye støtte. Dermed var det han som fikk ledelsen, og vant valget.

Etter valget sa Fujimori at det ble gjort feil under opptellingen. Hun mente det var tegn på at noen jukset i valget. Verken observatører eller valgkommisjonen har funnet noe som kan være bevis for juks.

Fujimori sa mandag på TV at hun ville godta resultatet.

Det var mer enn 25 millioner personer som kunne stemme ved valget i Peru. 18 millioner av dem valgte å stemme.

Castillo har et ønske om å styre landet med sosialisme. Han har også sagt at han vil ha mer kontroll på medier i landet, og fjerne grunnlovs-domstolen.

Fujimori hadde en plan om å benåde sin far. Han har også vært president i Peru. Han som soner en dom på 25 år i fengsel for å ha beordret to massakrer på starten av 1990-tallet. Hun kan også selv bli straffet når hun ikke blir president. Politiet undersøker om hun er skyldig i korrupsjon, og hun kan bli tiltalt.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå