Verden
Bildet er av tygg røyk over store skogområder. Det brenner. Bildet er tatt fra lufta. Foto: Russian Emergency Situations Ministry / AP / NTB

Giftig røyk sprer seg over Sibir

Giftig røyk sprer seg fra store skogbranner i Sibir. Årets sommer er den tørreste i Russland på 150 år.

Det er verst helt nordøst i Russland. I delstaten Sakha jobber alle med å få kontroll. Flere tusen menn, kvinner og barn må bidra. De både slukker brann, og graver en vegg av jord. Slik håper de å bremse brannen.

De lokale myndighetene sier at folk bør bruke maske ute, eller tette vinduer og dører inne. De sier også at flere områder med bosetninger i delstaten har store problemer som følge av den tykke røyken. Det gjelder også Jakutsk. Det er delstats-hovedstaden i Sakha.

Så langt er det verken meldt om skadde eller døde.

Mandag ble det meldt om brann på 190 ulike steder i Sibir. Til sammen brenner et område på 7 millioner mål, ifølge de som har sett brannene fra lufta. Det er like stort som det gamle fylket Vest-Agder. Det er også større enn én tredel av alle land i verden.

Over 2.000 brann-mannskaper jobber med å slukke brannene. I tillegg får de hjelp av mange fra fly og helikoptre. De prøver å lage våte områder som skal hindre brannene fra å spre seg til hus og områder det bor folk.

Det er ekstremt tørt i hele Russland nå. Det gjør at det brenner mange steder i tillegg til Sibir. Det er meldt om 300 branner i hele landet, som er ute av kontroll. De er fordelt på et område på 8,5 millioner mål. Totalt jobber over 6.500 brann-mannskaper med å slukke.

Håpet er at flere av brannene skal slutte av seg selv. De er i områder av villmarka, der ingen bor.

– Situasjonen er svært vanskelig. Vi har den tørreste sommeren på 150 år her i Jakutsk. Varmen i juni måned var den høyeste som noen gang er målt. Det har også vært tørre, kraftige vinder. De starter ofte her. Det har ført til at det har startet store skogbranner, sier guvernøren i Sakha.

Delstaten er enorm i areal. Den er større enn Argentina, og fire ganger større enn Frankrike. 80 prosent av landområdet er skog.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå