Verden
Bildet er av en gate fylt av vann. Biler står delvis under vann, og folk blir evakuert ut av store anleggsmaskiner. Bildet er tatt fra lufta med drone. I bakgrunnen er det høyblokker. Foto: Aly Song / Reuters / NTB

Minst 33 personer døde i stor flom i Kina

Millioner av mennesker i Kina er truet av flom. Mange har allerede dødd som følge av uværet.

Ingen uvær på 1.000 år har vært like store og alvorlige, sier meteorologer i Kina. De har nøyaktige data for vær i Kina gjennom 70 år. Dette uværet har satt nye rekorder for hvor mye det har regnet. Både per time og per dag. På tre dager regnet det like mye i noen områder, som det skal gjøre på et helt år, skriver avisa The Guardian.

Uværet har vært verst i delstaten Henan. Zhengzhou er hovedstad i Henan, og har 12 millioner innbyggere. 200.000 av dem fått beskjed om å reise fra hjemmene sine, sier myndighetene. Det var for farlig å bli der. Ifølge værvarsler skal det regne også torsdag. Men det kan bli mindre regn enn de siste dagene.

Folk har dødd etter å ha blitt fanget i hus som kollapser, eller på T-banen. Onsdag morgen var flere hundre passasjerer fanget på tog og i tunnelene under bakken. Allerede kvelden før ble det delt videoer av folk som sto med vann opp til magen. Flere av disse er delt videre av The Paper, som er en statlig kontrollert avis i Kina. Dagen etter kom det meldinger om vann som sto med vann til nakken, og som slet med å puste inne i vognene.

The Paper har også delt flere bilder av folk som er døde på sin Twitter. Klar Tale advarer om sterke bilder for dem som går inn på selve Twitter-kontoen, i stedet for å bare vise videoen under.

Hæren i landet har sprengt en demning ved storbyen Luoyang. Der bor det 7 millioner mennesker. Flere har fryktet at demningen kan bli ødelagt av alt vannet. Håpet er at det nå blir mulig å få nok vann ut fra demningen, uten at alt vannet skal komme på en gang. Det skriver nyhetsbyrået AP. The Guardian skriver at det var en sprekk på 20 meter i demninga før den ble sprengt.

Hæren sier det har vært vellykket. De mener faren har blitt mindre. Det er også sendt soldater til andre elver i nærheten. De skal prøve å stanse vannet fra å spre seg. De fyller sandsekker som skal hindre spredningen.

Xi Jinping er president i Kina. Han sier at det viktigste nå er å redde liv.

– Noen demninger har gått over sine bredder. Det har ført til alvorlige skader. Folk har dødd. Eiendom er ødelagt. Flom-situasjonen er svært alvorlig, sier Xi til statlige medier.

Flere er sinte på myndighetene. De mener det ble gjort for lite for å hindre at folk døde. Mange sier T-banen burde ha blitt stoppet før den ble. Den kjørte helt fram til vannet steg nok til å renne inn og ned i tunnelene, skriver The Guardian. De skriver at flere også er sinte på meteorologene. Årsaken er at de ikke varslet godt nok om uværet.

Delstaten Henan er øst i Kina. Byen Zhengzhou er like ved Den gule elven. Det er mye industri i området, særlig innen elektronikk.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå