Verden

Spionprogram på din mobil

Israel har utviklet et eget spionprogram som heter Pegasus. Det overvåker aktivister, journalister, politikere og ledere.

Israel har laget et eget program for å overvåke personer. Programmet heter Pegasus og ble først oppdaget i 2016. Da fikk folk en tekstmelding med en lenke. Mottakeren av lenken måtte klikke på denne for at programmet skulle fungere.

Etter hvert ble folk skeptiske til å klikke på ukjente lenker. Dermed har programmet utviklet seg til å utnytte svakheter på telefonen. Det betyr at den kan komme seg inn på telefonen uten din hjelp.

Pegasus kan bli overført til din mobil ved for eksempel å ringe opp et WhatsApp-nummer. Mottakeren trenger ikke å svare på oppringingen for at programmet skal installere seg.

– Pegasus er kanskje ett av verdens beste fjernstyrings-verktøy. Du kan sammenligne det med å legge telefonen i noen andres hender. Det sier Alan Woodward til nyhetsbyrået AFP. Han er professor i cybersikkerhet.

Programmet kan hente ut data, samtaler, kontakter og telefonlogg fra din telefon. Det kan til og med slå på kamera og mikrofon uten at du merker det.

– Bruken av Pegasus er en trussel for pressefrihet, ytringsfrihet og demokratiet. Det skriver The Pegasus Project i en rapport.

De jobber for å stoppe Pegasus. Flere aviser både fra Storbritannia og USA er med på prosjektet. De har også klart å finne 1.000 personer som blir overvåket av programmet.

– Mange av disse er personer som regjeringer vil interessere seg for. Det inkluderer terrorister, journalister og aktivister. Noen av dem ble skrevet inn på listen samtidig med hendelser som valg og arrestasjoner. Det står skrevet i rapporten til prosjektet.

Pegasus selges verden over som et redskap for å bekjempe kriminalitet og terrorisme. Analysen som er gjort viser at programmet ikke blir brukt til dette.

Teknologi-selskaper som Apple og Google bruker mye penger for å sikre seg mot hackere. De lover store belønninger hvis noen klarer å bryte seg inn og avsløre sikkerhetshull.

– Apple skryter av å være gode på sikkerhet. Og de har jobbet mye med det. Men de klarer ikke å beskytte seg mot en eller to små feil i programvaren, sier Woodward.

---

Kort om saken

  • Et selskap som holder til i Israel har laget et program for å overvåke personer.
  • Programmet skal egentlig bli brukt til å bekjempe terror og kriminalitet. Men blir brukt til noe annet.
  • Flere regjeringer har kjøpt programmet.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå