Verden
Lokale myndigheter og Taliban-ledere har blitt enige om en våpenhvile i Badghis-provinsen nordvest i landet fra klokken 10 torsdag. Foto: Mirwis Omari / AP / NTB

Kina kan ta rollen til USA

USA og Nato sine styrker har trukket seg ut av Afghanistan etter 20 år med krig. Nå frykter Kina ustabilitet.

USA startet krigen i Afghanistan i 2001. Det skjedde etter terror-angrepene i USA 11. september 2001. De fikk også hjelp fra Nato. Nå har de trukket seg ut.

Etter at de vestlige styrkene har trukket seg ut har terror-gruppa Taliban tatt tilbake store deler av Afghanistan. De hevder å kontrollere 85 prosent av landet. Grenseoverganger til nabolandene Tadsjikistan, Usbekistan, Turkmenistan, Iran og Pakistan er kontrollert av terror-gruppa.

– For Kina handler det ikke om hvem som sitter med makten i Kabul. Men den ustabiliteten det kan medføre. Det sier Fan Hongda. Han er ekspert på Midtøsten.

Kinesiske myndigheter ønsker stabilitet langs sine grenser. Og det kan åpne opp for at Kina tar USA sin rolle i Afghanistan. De har snakket om å støtte muslimske mot-grupper, om Taliban tar kontroll over hele Afghanistan.

– Kina kan nok forholde seg til Taliban. Men deres religion og deres modell for hvordan en stat skal være er svært vanskelig. Det sier Andrew Small. Han er forfatter av boken «The China-Pakistan Axis».

Taliban ser på Kina som en kilde til investeringer og økonomisk støtte. En talsmann for Taliban sier at de vil ha gode forbindelser med alle land.

---

Kort om saken

  • USA og Nato har trukket seg ut av Afghanistan.
  • Kina frykter at dette skaper ustabilitet i landet.
  • De vurderer om de skal støtte mot-grupper til å skape stabilitet.

---Mer fra Verden

På forsiden nå