Verden

Stor uro i Tunisia

I helga har det vært flere store protester i Tunisia i Afrika. Nå har president Kais Saied fjernet hele regjeringen. Han har også stengt parlamentet i landet.

Midtøsten — Saied fortalte søndag kveld at det var nok. Da hadde det vært krisemøte i president-palasset. Det var mulig å høre folk som tutet i bilene sine da nyheten ble kjent. Andre ropte og jublet som etter revolusjonen i landet i 2011.

– Grunnloven lar oss ikke oppløse parlamentet, og velge et nytt. Men det er mulig å stoppe arbeidet, sa presidenten. Han sa også at det bare kan bli gjort når det er for å hindre en stor fare.

Parlamentet skal være stengt i 30 dager, skriver Saied på Twitter. Han sier at han selv vil lede landet «med hjelp», Han vil lage sin egen regjering, og velge en ny statsminister.

Alle i parlamentet skal være sikret immunitet mot å bli straffet. Saied sier de som bare er vara-medlemmer skal miste denne tryggheten.

Landet har en ganske ny grunnlov. Den er fra 2014. Der står det at presidenten, statsministeren og parlamentet skal dele makten i landet. Partiet som har ledet regjeringen sier det nå har skjedd et kupp.

– Det Kais Saied gjør er et statskupp. Det er mot revolusjonen. Det er mot grunnloven. Det er mot medlemmer av Ennahda. Folket i Tunisia vil forsvare revolusjonen, skriver Ennahdha på Facebook. De er det største partiet i landet, og var med i regjeringen. De er et moderat islamist-parti.

Flere av protestene var mot Ennahdha, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Andre protesterte mot måten regjeringen har jobbet med korona. Totalt er det mer enn 18.000 døde i landet. Det bor 12 millioner personer der.

I tillegg er mange sinte fordi de mangler jobb, og at landet er i en økonomisk krise. Andre er sinte fordi de mener politikerne er korrupte.

Flere demonstranter ble pågrepet. En journalist ble skadd da folk kastet stein og politiet svarte med tåregass. Det melder en annen journalist fra nyhetsbyrået AFP.

Det var også protester i byene Gafsa, Kairouan, Monastir, Sousse og Tozeur.

Det var revolusjon i landet i 2011. Da mistet diktatoren Zine al-Abidine Ben Ali makta. Siden da har Tunisia vært preget av politisk uro. Det har vært vanskelig å lage stabile regjeringer. Det har ført til at de har fått gjort lite av det de har lovet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå