Tong Ying-kit er 24 år. Han hadde en vanlig jobb som kokk og servitør. Men i fjor endret livet seg. Han deltok i protester mot myndighetene i Hongkong. Han ble pågrepet, og tirsdag ble han dømt. En domstol mener han er skyldig i terror. Han ble også dømt for å ha oppfordret til et fritt Hongkong.
Han var anklaget for å ha kjørt inn i en gruppe med politi. Det gjorde han på motorsykkel, og med et flagg. Der sto det et slagord for et fritt Hongkong. Ifølge dommen kunne det bidra til at flere ville støtte et uavhengig Hongkong. Den nye sikkerhets-loven sier at det er ulovlig.
Han ble dømt for noe som skjedde 1. juli i fjor. Det var dagen etter at sikkerhetsloven ble gyldig. Siden har han vært i fengsel. Tong kan bli dømt til å være resten av livet i fengsel. Straffen blir kjent torsdag.
Tong har nektet straffskyld i saken. Advokatene som hjelper ham mener det er umulig å bevise at Tong gjorde noe galt. De mener det å bruke slagordet er for lite til å bli dømt. De mener at det er umulig å bevise at han prøvde å kjøre på politiet. De sier også at det ikke er terror, siden det verken var alvorlig vold eller skade på samfunnet.
Det er flere enn Tong som er pågrepet for brudd på sikkerhetsloven. Mer enn 100 personer skal ha blitt arrestert det siste året. Mange har fulgt nøye med på saken mot Tong. Årsaken er at det kan gi svar på hvordan andre saker vil bli behandlet senere.
Myndighetene sa de laget loven for å få kontroll etter det som skjedde i 2019. Da var det store protester for demokrati i mye av landet. Noen av de varte i flere måneder. Kina har sagt at det var behov for gjøre området mer stabilt. Men de har også sagt at den bare skal gjelde for noen få ekstremister.
Hongkong-komiteen i Norge reagerer sterkt på dommen. De sier at mange millioner av dem som bor i byen ropte slagordet i 2019. De sier at de er helt sikre på at dommen er overdrevet, og for streng.
Det var ingen jury i rettssaken. Det pleier det å være i Hongkong, skriver nyhetsbyrået NTB. Det er unntak. Men da må det være for å beskytte hemmelighetene til staten. Det kan også skje i saker der det er mistanke om blant annet spionasje.