Verden

Mange flere kjøper Barbie-dukker

Salget av Barbie-dukker har nesten doblet seg det siste året. Det kan være både positivt og negativt for barna.

På et år har salget av Barbie-dukkene nesten doblet seg. Det melder leketøys-firmaet Mattel.

En av årsakene kan være at mange har måttet være hjemme, ifølge en britisk studie. I tillegg har Mattel den siste tiden laget dukker med flere hudfarger og etnisiteter.

Denne måneden kom en Barbie-dukke som ligner den japanske tennisstjernen Naomi Osaka.

Men Barbie-dukkene har også vært kilde til mye kritikk. En annen britisk studie viser at barn ville bli tynnere etter å ha lekt med dukkene.

Barbie og andre motedukker har i mange år fått kritikk for å være usunt tynne. Det kan påvirke menneskers syn på egen og andres kropp.

Studien er publisert i Body Image. Det er et magasin for folk som jobber med kroppsbilde og psykologi. Den sier at å leke med slike dukker én gang, var nok til å få synet på egen kropp påvirket. Psykologer advarer om at det øker risikoen for å få spiseforstyrrelser. Eller å utvikle psykiske lidelser.

Mange er misfornøyd med egen kropp. Spesielt unge jenter, ifølge en av forfatterne av studien.

– Det kan få alvorlige konsekvenser for jenters velvære. Og dermed føre til spiseforstyrrelser og depresjon. Resultatene fra studien vår viser at det å leke med ekstremt tynne dukker kan ha en negativ innvirkning på jenters kroppsbilde, sier Lynda Boothroyd.

Forskerne vil at det usunne kroppsidealet lekene viser, blir snakket mer om for å gjøre presset mindre for jenter og kvinner. De mener slike leker og eksponering for «magre forbilder» på film, TV og i sosiale medier bidrar til at mange ikke føler seg bra nok.

Til avisa Daily Record sier Mattel at de selger en av markedets mest varierte dukker. Barbie-dukkene har over 170 ulike utseender, fem kroppsfasonger, 22 hudfarger, 76 hårsveiser, 94 hårfarger og 13 øyefarger. I tillegg til at noen dukker er syke, handikapet og en har amputert bein.

Videre viser Mattel til en global studie fra Universitetet i Cardiff i 2020. Den viste at å leke med dukker aktiverer deler av barns hjerne som utvikler empati og sosiale evner.

Den norske eksperten Landmark påpeker at andre forbilder og hvordan barna faktisk blir møtt i hverdagen bidrar til å gjøre det hele mer komplisert.



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå