Verden
Bildet er av to kvinner som sitter ved et bord utendørs på en kafé. De sitter i skyggen av et tre. Den ene kjøler seg ned med en håndholdt vifte. I bakgrunnen er et torg med en fontene Foto: Boris Grdanoski / AP / NTB

Sørøst-Europa gjør seg klare for intens hete

Myndighetene i flere land sørøst i Europa har sendt ut varsel til folk som er i landet. Årsaken er at det ventet en farlig og intens hete torsdag.

Europa — Det er særlig i områder et stykke inn i landet at det er ventet å bli svært varmt. Der kan det bli så mye som 43 grader Celsius.

Helsemyndighetene i Nord-Makedonia sier det er ventet problemer med heten i seks regioner i landet. De anbefaler stans i bygg- og anleggs-arbeid. Rådet er også en bønn om at lokale myndigheter skal hjelpe eldre og folk uten egen bolig.

Heten er ventet å pågå fram til starten av neste uke. I helga er det også ventet intens hete i Albania, Bulgaria, Romania, Serbia og Hellas.

Og i noen av disse landene har det vært hett allerede. Dimal er en region sentralt i Albania. Der var det 42 grader Celsius onsdag. I Bulgaria var det også hett. I hovedstaden Sofia var det folk som delte ut flasker med vann til folk.

Denne uken ble det også gjort flere ting for å beskytte folk mot varmen i Aten. Det er laget avkjølte offentlige områder. Myndighetene ber folk holde seg inne fra klokka 12 til tidlig på ettermiddagen i hovedstaden i Hellas. Byen er også den første i Europa som har fått en egen hete-sjef.

– Vi har snakket om global oppvarming i flere tiår. Men vi har ikke snakket så mye om hete, sa Eleni Myrivili da hun fikk jobben sist uke.

Lenger sør i Hellas er det flere skogbranner. Det har ført til at folk er evakuert fra fjell-områdene ved byen Patras. Også i Bulgaria og Albania har det vært skogbranner.

Mer fra Verden

På forsiden nå