Verden

Gravide lever farlig i Brasil

Brasilianske gravide smittet av korona-viruset har mye større risiko for å dø enn andre smittede. Utviklingen bekymrer leger og forskere.

– Mange tør fortsatt ikke å bli vaksinert fordi de er redde for vaksinen, sier Adriana Graca til nyhetsbyrået TT. Hun er lege i Brasil.

33 år gamle Vanessa de Oliveira Silverio håpet tredje fødsel skulle bli lettere enn de to første. Både for henne og babyen. Men sent i svangerskapet begynte hun å føle seg dårlig. Hun begynte å hoste stygt. Korona-testen var positiv. Snart hadde den gravide trebarnsmoren problemer med å puste.

– Hun var veldig redd for å dø. 10. mars ble datteren vår født med akutt keisersnitt. Det forteller ektemannen hennes, Douglas Silverio.

Moren Vanessa døde etter fødselen. Hun fikk aldri møte datteren sin. Igjen var Douglas Silverio alene med tre barn uten mor.

Vanessa er langt ifra den eneste gravide som er død. Brasilianske forskere og leger er bekymret for utviklingen. På sykehuset i Rio de Janeiro tar de seg av de vanskeligste sakene. Lege og gynekolog Adriana Graca jobber der.

Nylig pleiet hun en kvinne gravid i uke 28. Hun var i svært dårlig form. Vaksine hadde hun ikke fått, og hun hadde problemer med å puste. Mange kvinner er redde for korona-vaksinen, ifølge Graca. De er mer redd for vaksinen enn sykdommen.

– De er redde for at de skal føle seg dårlige og bli syke av vaksinen. Jeg forteller dem at det ikke er vaksinen, men korona som dreper. Jeg oppfordrer alle til å ta den, sier hun.

Omtrent ti prosent av gravide korona-smittede i Brasil dør. I resten av befolkningen dør bare to prosent av de som er smittet. De fleste gravide som dør, har heller ingen større risiko eller sykdom som gjør at det er farligere for dem. Det viser forskning fra de brasilianske folkehelse-instituttet Fiocruz.

Tidligere har brasilianske myndigheter frarådet friske gravide å vaksinere seg. Det har gjort situasjonen verre. For et par uker siden måtte regjeringen i landet be alle gravide over 18 år om å vaksinere seg.

Situasjonen i Brasil har vært veldig vanskelig. Det har vært mye smitte og veldig mange har dødd av viruset.

Det er flere grunner til at situasjonen i Brasil har blitt så alvorlig, ifølge Jesem Orellana. Han er epidemiolog i Fiocruz.

– Mange trodde at korona ikke var en spesielt alvorlig sykdom. En annen årsak er at regjeringen hadde en uorganisert strategi for å bekjempe pandemien, sier Orellana.

En annen årsak er spredningen av gamma-varianten av korona-viruset. Det ble først oppdaget i den brasilianske regnskogen i Amazonas.

Kvinner fra den svarte befolkningen og urbefolkningen i Brasil er spesielt utsatt for korona, ifølge Orellana. Han forteller at hvite kvinner har mer penger. I tillegg har de bedre tilgang til helsehjelp.

Svarte mennesker har i stor grad vært mer utsatt for korona-smitte rundt om i verden enn andre etnisiteter. Svarte kvinner har tre ganger så høy risiko for å dø av korona som for hvite og asiatiske menn. Det har forskere ved Harvard University funnet ut.

I Brasil er svarte kvinner 27 prosent av befolkningen. De er den gruppen som har merket sykdommen mest. Situasjonen var dårlig allerede før pandemien. De ble mest utsatt for brudd på menneskerettigheter i landet, ifølge stiftelsen Oxfam.

Urettferdigheten varierer avhengig av hvor du bor i Brasil.

– Det er veldig frustrerende. De fleste dødsfallene kunne vært unngått, sier Orellana.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå