Verden

Frykt for at de som drepte presidenten skal slippe straff

Over 40 personer er pågrepet for drapet på presidenten på Haiti. Likevel er det mange som er redd at saken aldri blir løst.

Latin-Amerika og Karibia — De som er pågrepet blir avhørt. Men mange andre er også etterlyst. De er fortsatt fri. Samtidig har det kommet flere dødstrusler. Andre sier det er jukset med bevis i saken.

Det er flere mangler med rettssystemet på Haiti. Mange nok til at både eksperter og ombudsmannen i landet er redd for at saken aldri blir løst. De er redd ingen vil få svar på hvem som drepte president Jovenel Moïse, og hvem som prøvde å drepe kona Martine. Moïse ble drept i sitt eget hjem 7. juli.

Kontoret for ombudsmannen i Haiti har sendt ut en melding om sin uro. De sier det er flere store feil på systemet. De gjør at dommere kan være korrupte, uten at de blir straffet. Og på samme måte kan hederlige folk bli dømt for ting de ikke har gjort.

Ombudsmannen sier 32 kjente personer er drept siden 1991 uten at saken er løst. Det er også kjent at dommere har sluppet fri folk som er mistenkt for å ha noe med drap å gjøre. I flere av disse sakene er det mistanke om korrupsjon.

Det er også laget en rapport som er gitt til menneskerettighets-rådet. Det er en del av verdens-organisasjonen FN. Der står det at retts-systemet på Haiti er i dårlig stand og ikke virker som det skal. Det er det flere mulige årsaker til. Tre av de er trusler, for lite ressurser og politikere som påvirker domstolene.

– Det er mye korrupsjon, står det i rapporten, ifølge nyhetsbyrået NTB. Det skal også være klare tegn på at systemer er laget for at noen skal oppnå noe.

Carl Henry Destin er en av de som har jobbet med å etterforske drapet. Han har nå gjemt seg. Årsaken er trusler.

Marcelin Valentin jobber også med saken. Han ble ringt og fortalt at han hadde en kule fra et våpen rettet mot hodet sitt. Han har også gjemt seg, og sendt familien på ferie.

Myndighetene sier lite om hva som skjer med etterforskningen. De svarer heller ikke på spørsmål når de har pressekonferanser.

18 av dem som er pågrepet har vært soldater. De er fra Colombia. Regjeringen der sier de fleste av dem ble lurt.

I det siste har flere blitt mer bekymret for de som er pågrepet. Det er ukjent hvor de blir holdt fengslet.

Fengslene på Haiti har et dårlig rykte. 80 prosent av de som er i fengsel, har aldri blitt dømt for noe. Det er for mange fanger i hver celle. Og de fleste cellene mangler lufting og rent vann. Mange fanger får også mat bare en gang hver dag.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå