Verden
Bildet viser tunge maskiner som jobber med å rydde opp etter flommen i Tyskland.

Enorme skrothauger etter flommen i Tyskland

Folk i de tyske landsbyene der det var flom, har kastet enorme mengder skrot. Miljøstasjonene er fulle.

Flere landsbyer i Tyskland ble oversvømt av flom i juli. Nå er miljøstasjonene i nærheten helt fulle. De sliter med enorme hauger av skrot. Det tilsvarer ett års avfall.

– Det har aldri vært noe lignende i Tyskland, sier Sascha Hurtenbach. Bak ham jobber tunge maskiner med å minske et fjell av skrot.

Han driver miljøstasjonen i Niederzissen. Den ligger 20 kilometer fra Ahr-dalen. Det var der elva fosset over sine bredder natt til 14. juli. Det skjedde etter et ekstremt kraftig regnvær. Gater ble til elver. Og flere titall personer døde.

– I øyeblikket har vi 35.000 tonn skrot som er hentet fra katastrofe-området. Og vi har allerede sortert og kjørt like mye til deponier, sier han. Han sier at det fortsatt er mye igjen.

Langs veien til Ahr-dalen er gjørma nå forvandlet til støv. Lange kolonner av lastebiler kjører fram og tilbake. Det er i stedet for turistene som pleide å komme til det vakre området.

Restene av ødelagt liv er stablet høyt på miljøstasjonen. Oppvaskmaskiner, sofaer, kjøleskap, stoler. De forteller om katastrofen som til sammen førte til at minst 186 døde sørvest Tyskland.

– Det er helt fullt. Vi kan ikke ta inn mer enn det vi til enhver tid kjører bort, sier Hurtenbach.

Likevel er det han har tatt imot, bare begynnelsen. Husrester, trær og brukne greiner venter ennå. Det ligger utenfor husene der flommen fosset gjennom gatene.

170 mennesker jobber med å rydde opp. Det er fire ganger flere enn normalt. Miljøstasjonen er i drift sju dager i uka. Men det er ikke nok lastebiler til å ta unna alt.Mer fra Verden

På forsiden nå