Verden

Må lage sykesenger av papp for å få nok

Sykehus i Thailand kan ikke ta imot alle som er syke med korona. Det kan bli enda verre, frykter myndighetene.

Flere land sørøst i Asia har store vansker med delta-varianten av korona. Ett av disse er Thailand. Smitten sprer seg raskt. Det skjer selv om det er strenge regler i områdene med flest smittede. Helsevesenet sliter med å hjelpe de stadig flere syke.

Søndag ble mer enn 18.000 nye personer meldt smittet. 178 personer døde på én dag. Det er første gang så mange er smittet med korona i Thailand under hele pandemien.

Situasjonen i landet har blitt mye verre på kort tid. Totalt er det bare meldt om 672.000 smittede gjennom hele pandemien. Men 125.000 av disse er fra de siste sju dagene. Til nå er det meldt om 5.502 døde.

– Ærlig talt. Vi har for få senger til å ta imot alle som blir syke. På store sykehus er alle intensiv-avdelingene fylt. De er overfylt, sa Somsak Akkasilp. Han er en av sjefene i helsedepartementet.

Det er mulig å hjelpe 1.000 nye smittede på sykehus i hovedstaden Bangkok. Men nå er det 4.000 nye smittede hver dag. Det er laget flere midlertidige tilbud fra før. Et lager på en flyplass i byen blir omgjort til et stort feltsykehus. Målet er å få plass til 1.800 pasienter der. Sengene er laget av papp.

Rundt 250.000 smittede måtte i sist uke ha hjelp på sykehus i Thailand. Flere av dem hadde milde symptomer. En del blir bedt om å bli hjemme til de blir friske. Men det er vanskelig å levere medisiner til dem, ifølge Somsak.

Landet har hatt sentre for karantene og isolasjon. De er også fulle.

– Men jeg må være ærlig. Uansett hvor mange flere senger vi klarer å skaffe, så vil det trolig være for lite for dette utbruddet. Vi vet ikke om det kan bli verre enn dette, sier Somsak.

Mye av smitten er sporet tilbake til en bydel i Bangkok. Folk som bor og er der har både mye penger og makt. 90 prosent av alle nye smittede og døde skal ha en forbindelse dit. Både Bangkok og provinsene rundt har vært stengt ned i over to uker.

Men samtidig kan turister fra land reise til øya Phuket sør i Thailand. Så lenge de som reiser dit er vaksinert, så slipper de å være i karantene. Men også der har det blitt nye regler etter at det er funnet mer smitte. Folk fra Thailand blir nektet å reise til Phuket mellom 3. august og 16. august. Bare nødetater får unntak fra denne regelen.

I Bangkok blir gamle togvogner gjort om til sykehus, ifølge nyhetsbyrået AP. De skal gi plass til 240 mennesker. Et sykehus måtte kjøpe flere kjøle-konteinere til å oppbevare døde kropper. Det skriver Reuters.

Smitten sprer seg også til resten av landet utenfor hovedstaden Bangkok. Bare 28 prosent av folk i Thailand har fått minst én dose med vaksine. Færre enn 6 prosent er ferdig vaksinert. Andelen har økt mye bare på noen få dager. Noen land har sendt mange doser med vaksine til landet. Blant annet har Storbritannia sendt over 400.000 doser med AstraZeneca-vaksinen.

Flere har sagt at myndighetene må sikre seg mRNA-vaksiner fra Pfizer og Moderna. Til nå har de brukt vaksiner fra AstraZeneca, Sinovac og Sinopharm. Begge de to siste er laget i Kina. USA har kjøpt og sendt 1,5 millioner doser med vaksinen fra Sinovac.

Men mange leger vil at landet må slutte med den, skriver avisa Thai Enquirer. De mener den virker for dårlig mot delta-varianten som er i Thailand nå. De mener også myndighetene må tro på forskningen som er gjort på et universitet i Thailand. Den skal vise at halvparten av antistoffene mot korona er borte etter 40 dager, skriver avisa Bangkok Post.

---

Fakta: Korona i Thailand

  • Aldri før har flere blitt syke og dødd av korona i Thailand.
  • Landet klarer ikke hjelpe alle som trenger det.
  • De lager et nytt sykehus i et lager for å hjelpe flere.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå