Verden

UD ber nordmenn komme seg ut av Afghanistan

Alle norske statsborgere bør forlate Afghanistan, råder Utenriksdepartementet. Men det er vanskelig for ambassaden å hjelpe nordmenn ut, sier de.

Utenriksdepartementet (UD) råder alle norske statsborgere til å forlate Afghanistan. Opprørsgruppa Taliban har tatt kontroll over flere områder. Det har skjedd etter at forsvars-samarbeidet Nato dro fra landet.

Men det er vanskelig for den norske ambassaden i landet å hjelpe nordmenn som vil ut. Det sier UD til nyhetsbyrået NTB. Tidligere i år hentet andre land sine borgere ut av landet med fly. Men UD ber folk komme seg ut selv.

– Hvis det skulle være noen som trenger hjelp, har ambassaden allerede svært begrenset mulighet til å bistå. Enda en forverring av sikkerhets-situasjonen vil gjøre dette enda vanskeligere, sier UD til NTB.

Departementet vet ikke akkurat hvor mange nordmenn som er i Afghanistan.

Onsdag endret UD sitt reiseråd for Afghanistan. De ber alle nordmenn forlate landet. Det sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Vi har allerede et reiseråd til Afghanistan som er veldig tydelig: at vi fraråder alle reiser til Afghanistan. I dag kommer Utenriksdepartementet til å forsterke det rådet. Sånn at vi også oppfordrer norske borgere i Afghanistan til å forlate landet, sa Søreide til kanalen TV 2.

UD sier til NTB at dette gjelder vanlige borgere. Og at for eksempel UD ikke henter hjem sine ansatte. Alle norske soldater er hentet hjem fra landet. Men det er et norsk feltsykehus på flyplassen i hovedstaden Kabul. Det skal være der ut 2021.

Det nye reiserådet påvirker ikke feltsykehuset. Det sier Forsvaret. Det jobber omtrent 30 personer ved sykehuset.

De blir trolig blant de siste av Natos personell som blir hentet ut av Afghanistan. Det har Forsvaret sagt tidligere. De sier sykehuset er veldig viktig.

Taliban får nå kontroll over stadig nye områder. Og det er mye uro i landet. Tirsdag smalt en bombe i Kabul. Åtte mennesker ble drept. Taliban har sagt at de har ansvar for angrepet. Det var rettet mot forsvarsministeren.

Søreide sier hun ikke er overrasket over at Taliban tar mer over. Men at det har skjedd raskere enn ventet. Og at de har tatt over større områder enn ventet.

– Det er en dramatisk situasjon fordi mange drives på flukt. Både internt i Afghanistan og over landegrenser, sier Søreide til TV 2.

Norge har tatt pause i å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan med tvang. Årsaken er situasjonen i landet. De har også tatt pause i å vurdere asylsøkere fra Afghanistan.

Siste utgave

På forsiden nå