Verden

WHO ber land vente med å gi tre doser

WHO sier noe bør bli gjort med fordelingen av vaksiner. De mener flere folk i fattige land må få dose én med korona-vaksine, før folk i rike land får dose tre.

Global — Mange i verden venter fortsatt på sin første dose med korona-vaksine. Nå sier Verdens helse-organisasjon (WHO) om at rike land vente med å gi folk en tredje dose. Flere må bli vaksinert før det skal skje, sier Tedros Ghebreyesus. Han er sjef i WHO.

– Vi er nødt til å jobbe for å gi to doser til de som er mest utsatt. De som kan bli alvorlig syke eller dø av korona, sier han.

Det er ikke bevist at en tredje dose vil hindre folk fra å spre smitte, sier Ghebreyesus.

WHO vil at land skal slutte å gi folk tredje dose nå. Det bør tidligst starte opp igjen i september, mener de. Håpet er at alle land i verden skal klare å gi første dose til minst ti prosent av sine innbyggere før den tid.

Ghebreyesus minner om at vaksiner er fordelt svært ulikt til nå. Så langt er det gitt mer enn 4 milliarder doser i verden. Mer enn 80 prosent av de er gitt til den rikeste halvparten av befolkningen på jorda.

Flere land sier nei til forslaget fra WHO. USA er et av disse.

– Vi føler at dette er et falskt valg. Vi mener at vi kan gjøre begge deler, sier Jen Psaki. Hun er presse-talskvinne for president Joe Biden.

Hun sier at USA har sikret seg nok doser til at de både kan bruke flere i USA, og til å sende videre til andre land.

Landet har blant annet lovet å sende doser til Thailand.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå