Verden

Bekymret for senskader etter korona

Mange sliter med senskader etter å ha vært smittet med korona-viruset. Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret.

Global — Over 200 millioner mennesker har vært smittet med korona-viruset i verden. Så mange har testet positivt etter at pandemien startet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret. Mange av dem sliter med senskader etter sykdommen. Problemene kalles lang covid. WHO ber folk om å be om helsehjelp om de trenger det.

– Post-covid-syndromet, eller lang covid, er noe WHO er dypt bekymret for, sier Maria Van Kerkhove. Hun er epidemiolog i WHO.

Det er uklart hvor mange som sliter med senskader etter korona.

– Vi vet ikke hvor lenge dette varer. Vi jobber med å forsøke å forstå bedre og beskrive post-covid-syndromet, sier hun.

WHO jobber også med å få på plass bedre hjelp for folk som har hatt lang covid. De vil også gi mer økonomisk støtte til forskning om senskadene.

Janet Diaz er klinisk leder for WHOs nødprogram. Hun sier at er det er meldt inn over 200 symptomer. De kan knyttes til lang covid. Blant dem er brystsmerter, prikking og utslett.

Noen personer har symptomer som henger igjen fra de var syke først. Andre blir først bedre og så dårlige igjen. Noen har symptomer som er der og som blir borte igjen.

Diaz sier at noen ser ut til å ha senskader i tre måneder. For andre kan de vare i et halvt år.

– Vi er bekymret for at det for en del personer også kan vare i ni måneder. Og lengre enn det, sier hun.

Flest er registrert korona-smittet i USA. Der har 36 millioner vært syke. Deretter følger India og Brasil med henholdsvis 31,7 millioner og 19,9 millioner som har fått påvist korona.

Foreløpig er årsaken til senskadene etter korona ukjente.

Omntrent 945.000 briter sliter med senskader etter koronasykdom, skriver Independent. Blant dem er 34.000 barn. Det anslår Det britiske statistikkbyrået Office for National Statistics (ONS).

ONS tror at 380.000 personer i Storbritannia har hatt langtidsvirkninger i minst ett år.

528.000 briter sliter med trøtthet. 296.000 er kortpustet. 285.000 mennesker sliter med luktesansen.

En svensk studie av sykehusansatte som hadde hatt korona, viste at hver tiende person fikk langtidsvirkninger. Det gjaldt folk som hadde hatt mild sykdom av korona.

De vanligste symptomene hos smittede er tap av smak- og luktesans. Mange har en følelse av å være sliten. Åtte måneder etter infeksjonen hadde én av ti fortsatt moderate til alvorlige symptomer. Det kom det fram i studien. Den ble publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA.

– Det er et høyt tall. Det er leit at det er såpass mange med symptomer. Det påvirker dem sosialt, hjemme og på jobben så lenge, sa Charlotte Thålin. Hun er legespesialist og forsker.

I mars gikk Folkehelse-instituttet (FHI) gjennom 43 vitenskapelige artikler. De tok for seg senskader. Deres funn viste at mange pasienter som ble alvorlig syke av covid-19, fremdeles hadde symptomer et halvt år senere. Vanligst er tung pust, trøtthet og nedsatt smaks- og luktesans.

(©NTB)

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå