Verden
Det har vært store protester mot president Emmanuel Macrons koronatiltak i Frankrike. Foto: AP / NTB

Kan kreve koronapass på tog og kafé

En fransk domstol sier ja til å gi folk med korona-pass flere fordeler. Men mange er svært lite fornøyd med den planen.

Europa — Emmanuel Macron har ønsket å åpne Frankrike mer igjen. For å få det til, ønsker presidenten gi fordeler til folk som er vaksinert mot korona. Nå får han støtte fra grunnlovs-domstolen i landet.

Domstolen avgjør om nye lover kan virke sammen med grunnloven. Nå er korona-passet godkjent. Dermed er det gyldig fra onsdag neste uke.

Mange er mot planen. De mener det straffer de som takker nei til vaksinen. De mener de blir stengt ute fra kinoer, restauranter og intercity-tog. Flere tusen har demonstrert i gatene. De kaller Macron helse-diktator.

I slutten av juli demonstrerte rundt 160.000 mennesker flere steder i landet. Flere av disse ble avbrutt av politiet. De brukte tåregass og vann-kanoner for å gjøre det.

Flere av demonstrantene ropte «Frihet. frihet». De bar skilt mot han de mener er «Tyrannen Macron». På andre skilt var det slagord. Både mot selskap som lager vaksine og mot korona-pass.

Ifølge loven blir det krav om korona-pass alle steder med plass til mer enn 50 personer. Passet skal være som i Norge. Enten har du en nylig test om at du er frisk, er ferdig vaksinert eller nylig blitt frisk fra korona. Da får du lov til å gå inn. Passet vil også bli et krav på mye av offentlig transport i landet.

Kravet gjelder i starten for alle voksne. Fra 30. september er det et krav for alle fra 12 år eller mer.

Domstolen sier også at kravet fra Macron til helse-arbeidere er lovlig. Han har bestemt at alle som skal jobbe i helsevesenet må vaksinere seg mot korona. Hvis ikke kan de bli nektet å komme på jobb. Planen er at alle det gjelder skal få et tilbud om vaksine før 15. september.

Loven er godkjent fram til 15. november. Men det kan bli lenger hvis smitten øker også fram til da.

De siste ukene har det nemlig blitt mer smitte i Frankrike. Olivier Véran er helseminister i landet. Han sier de aldri har sett en slik økning av korona-smitte.

For to uker siden ble det oppdaget 18.000 nye smittede på en dag. Det var ingen rekord i antall. Men det var en rekord for hvor fort smitten har økt. Årsaken er delta-varianten av korona.

– Det betyr at det er 150 prosent mer smitte på bare en uke her i landet. Vi har aldri sett det, sa han til parlamentet denne uka. De diskuterte de strenge reglene, skriver kanalen France24.

Denne uka har det vært over 25.000 nye smittede hver dag.

Frankrike har også begynt å lage planer for en tredje dose med vaksine. Fra september skal eldre og sårbare få tilbud om en ekstra dose, sier Macron.

– Ja. Vi vil trolig trenge en tredje dose. Ikke alle trenger den med en gang, men de eldre og mest sårbare skal i alle fall få tilbudet, sier han.

Macron har tidligere sagt at de har en plan for å gi en ny dose til de som fikk vaksine først tidlig i 2021. De fleste av dem er over 80 år, eller har alvorlige problemer med helsa.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå