Verden

Skogbrann i California fortsetter å vokse

Skogbrannen nord i California er den største i delstatens historie. Brannmannskaper fortsetter å kjempe mot flammene.

Skogbrannen Dixie herjer nord i delstaten California. Brannen har ødelagt nesten hele byen Greenville. Det er en historisk gullgraverby. Det kan ta flere uker å slukke brannen, advarer myndighetene.

Tre personer er savnet. Flere tusen har måtte flykte fra flammene.

I det siste har det vært svakere vind og høyere fuktighet i lufta. Det har hjulpet brannmannskapene litt. Men de forbereder seg på varmere vær de neste dagene. Da kan det bli opp mot 38 grader.

Brannen lager kraftig røyk. Det har gjort at det noen steder er farlig for brannmannskapene å kjøre. Terrenget er også vanskelig. Det har gjort det vanskelig å slukke. Mer enn 5.000 jobber med å slukke brannen.

Brannen startet 13. juli. Siden har den spredt seg til et området på 1.875 kvadratkilometer. Det er større en byen Los Angeles. Søndag morgen lokal tid var kun 21 prosent av brannen slukket. Eller under kontroll.

Dixie-brannen er den største av de aktive skogbrannene i USA. Til sammen herjer 11 branner i USA nå.

Skogbrannen har vokst. Den har blitt den største enkelt-brannen i Californias nyere historie. Det melder nyhetsbyrået AP. Dermed er den større enn Creek-brannen som herjet i fjor. Og omtrent halvparten så stor som brannen August Complex. Det var flere branner som startet etter lynnedslag i 2020. De er så langt Californias største skogbrann noensinne.

Lørdag besøkte guvernør Gavin Newsom de utbrente restene av Greenville. Byen ble slukt av flammene onsdag og torsdag. Han sier myndighetene er nødt til å sette av mer penger. Det er til å passe på skogen og forbygge brann.

Han sa også at tørre områder er blitt tørrere, at det er varmere enn det har vært tidligere. Og at «vi må rett og slett erkjenne at dette er branner som har oppstått på grunn av klima-endringer».

Dixie-brannen har allerede ødelagt omtrent 400 bygninger. Den har nesten ødelagt Greenville helt. Brannvesenet i California sier de jobber for å redde den vesle byen Crescent Mills. Den ligger fem kilometer sørøst for Greenville.


Siste utgave

På forsiden nå