Verden

Tusenvis evakueres fra skogbranner i Hellas

Flere tusen beboere og turister må evakueres fra skogbranner i Hellas. Over Aten regner det aske og røyken skaper dårlig luftkvalitet.

Minst 1.450 brannmenn kjemper mot brannene. Sammen med 15 brannslukningsfly. De får også hjelp med mannskap fra Ukraina, Romania, Frankrike og Kypros.

1.300 mennesker er blitt evakuert med ferje fra Limni på Evvia. Og ytterligere 23 ble hentet med båt fra stranda ved Rovies.

Rundt 5.000 turister og beboere måtte evakueres fra en brann på Peloponnes-halvøya. Og både Olympia og Sparta ble også rammet.

300 familier er blitt hjemløse som følge av brannene.

– Dette er en forferdelig katastrofe. Jeg er redd for at kanskje våre oldebarn ikke har mulighet til å gå i disse områdene igjen. Det sier Tasos Tsilivakos. Han er pensjonist og bor i Pefkolyto, som ligger nord for Aten.

Luftkvaliteten er dårlig flere steder. Årsaken er røyk og aske fra skogbrannene.

– Lukk alle vinduer og ikke gå ut. Det var meldingen fra myndighetene i Hellas.

Flere mennesker er pågrepet for å sette fyr på skogen. En kvinne ble funnet med to lightere, en kanne bensin og annet brennbart materiale. Myndighetene har nå lagt ned forbud mot å besøke skoger og nasjonalparker i hele Hellas.

Både Hellas og Tyrkia har i over en uke kjempet mot store branner. Myndighetene og forskere skylder på klimaendringer. I over lengre tid har det vært hetebølger i Tyrkia og Hellas. Det har ført til at naturområder har blitt veldig tørre.

– Vi mobiliserer en av Europas største brannslokkings-operasjoner noen gang. Dette gjør vi for at flere branner påvirker flere land samtidig. Det sa Janez Lenarcic. Han er kommissær for Den europeiske union (EU).

---

Kort om saken

  • Hellas og Tyrkia er utsatt for store skogbranner.
  • Store deler av Europa har sendt hjelp og skal sende mer for å kjempe mot brannene.
  • Flere tusen har måttet flykte fra hjemmene sine.

---Siste utgave

På forsiden nå