Verden

Det brenner i verdens kaldeste by

Voldsomme branner ødelegger skoger i Sibir. Temperaturen stiger, og klimaendringer får noe av skylden.

Aleksandr Fjodorov ser ut av vinduet mot de store skogene rundt byen Jakutsk i Sibir i Russland. Fjodorov er direktør ved Melnikov Permafrost-instituttet i Jakutsk.

Jakutsk er kjent som verdens kaldeste by. Dette er en uvanlig sommerdag. I flere uker har himmelen vært dekket av røyk fra store skogbranner i Sakha-regionen. Denne dagen er himmelen klar.

Brannene i år har ødelagt 87 millioner mål skog. De er nå brent til aske.

Også de to siste årene har regionen hatt voldsomme skogbranner. Fjodorov tror ikke lenger naturen selv kan ordne opp. Det er for lite regn og fuktig vær.

I sommer har det vært flere store skogbranner og hetebølger i mange land. Verdens-organisasjonen FN har laget en rapport. Den sier at klimaendringer har noe av skylden for dette.

Sakha er en permafrost-region. Den gjennomsnittlige temperaturen i bakken er veldig lav. Regionen er på størrelse med India. Det bor likevel under 1 million mennesker der. Gjennomsnitts-temperaturen i regionen har blitt 3 grader høyere de siste 120 årene. Det er 2 grader mer enn gjennomsnittet i resten av verden.

I år har det vært opptil 39 varmegrader i Sakha. Lokale myndigheter sier det har vært den tørreste sommeren på 150 år. Tørt terreng gjør at det er større fare for brann. Brannene varer også lenger før de slukkes eller stopper av seg selv.

Siden år 2000 har det brent 89 millioner mål skog hvert år i Russland. Mer enn det har snart brent opp bare i Sakha-regionen. Det er fortsatt en måned igjen av sesongen for skogbranner der. Brannmannskapene sliter med å slukke de mange brannene.

Vladimir Putin er president i Russland. Han har lovet å sende forsterkninger til området. Både flere brannfly og flere brannmannskaper. Allerede er det 4.200 av dem der. Den russiske hæren hjelper også til.

Lokale brannmannskaper har lenge klaget over at de har vært for få og hatt for lite penger. Noen mener derfor myndighetene har skylden for noen av brannene. En lov fra 2015 gir også russiske regioner mulighet til å overse skogbranner om prisen for å stanse dem er høyere enn hva de tror skadene vil koste.

Mer enn 110 millioner mål skog har til sammen brent i Russland hittil i år. Det melder det russiske skogverket. Dette er på størrelse med Norges største fylke Troms og Finnmark sammen med Nordland.

– Det har vært mye mer hete og tørke enn forventet. Dette er helt klart et resultat av klimaendringer, sier Grigorij Kuksin. Han leder avdelingen for skogbrann i miljøorganisasjonen Greenpeace i Russland.

Brannene gjør at store mengder karbondioksid (CO2) kommer ut i atmosfæren. CO2 er en klimagass som påvirker jordens klima. Brannene ødelegger også skogen. Plantene i skogen trekker til seg CO2 og gjør det om til oksygen.

Permafrost har også dobbelt så mye drivhusgasser som atmosfæren. Om det blir så varmt at permafrosten smelter, kan det bli enda mer global oppvarming. Aleksandr Fjodorov er bekymret for at dette kan skje.

– Det vil være skadelig for oss alle, for hele verden, sier Fjodorov.

Siste utgave

På forsiden nå