Verden

Sier Hviterussland har sendt flere hundre migranter over grensa

Den siste tiden har det kommet mange migranter til Latvia og Litauen. De mener migrantene skal ha blitt sendt fra Hviterussland.

Europa — Latvia sier det nå må være unntakstilstand i deler av landet. Årsaken er at det kommer svært mange migranter over grensa fra Hviterussland.

Myndighetene i Latvia tror at Hviterussland har sendt migrantene til grensa med vilje. I Latvia mener de at dette også ble gjort mot Litauen for kort tid siden.

Vakter på grensa får mer makt når det er unntakstilstand. Da får de lov til å sende migranter tilbake over grensa hvis de har kommet ulovlig inn i landet. De får også bruke makt om de mener det er behov for det.

Aleksandr Lukasjenko er president i Hviterussland. Han har truet med å sende migranter fra flere land til både Latvia og Litauen. Det skal være en form for hevn. Årsaken er at Den europeiske union (EU) straffer landet for flere brudd på menneske-rettigheter. Migrantene skal komme fra land som Syria, Afghanistan og Irak.

På bare fire døgn er 283 personer pågrepet. De skal ha krysset grensa ulovlig, og reist inn i landet.

EU sier Hviterussland kan få mer straff. EU mener landet misbruker migranter for å oppnå noe politisk.

Mandag var det ett år siden Hviterussland skulle velge ny president. Siden den gang har flere fra opposisjonen havnet i fengsel eller rømt fra landet. De mener Lukasjenko vant en ny periode fordi han jukset. Det siste året har det vært flere store demonstrasjoner i landet.

Siste utgave

På forsiden nå