Verden

Canadier dømt for spionasje Kina

Kina anklager en canadier for spionasje. Han er dømt til elleve år i fengsel. Canada mener det dreier seg om politikk.

Asia — Canadieren Michael Spavor er funnet skyldig i spionasje i Kina. I tillegg dømmes han for ulovlig deling av statshemmeligheter. Han er dømt til elleve år i fengsel.

Onsdag ble han dømt av domstolen i byen Dandong. Spavor skal også være utvist av Kina. Det er uklart om det skjer før eller etter dommen er sonet, ifølge avisa Bloomberg.

– Kinas dom mot Michael Spavor er fullstendig uakseptabel og urettferdig, sier Justin Trudeau. Han er statsminister i Canada.

Canadas ambassadør til Kina fordømmer dommen. Han sier Spavor vil vurdere å anke. Og Den europeiske unionen (EU) mener at Spavor ikke har fått en rettferdig rettssak.

En tidligere canadisk diplomat er også dømt for noe lignende. Han heter Michael Kovrig. Sakene har gjort at forholdet mellom Kina og Canada er anstrengt. Canada har vist bekymring for mangel på innsyn til Kina.

Den kinesiske finans-direktøren for selskapet Huawei ble pågrepet i Canada i desember 2018. Både Spavor og Kovrig ble pågrepet kort tid etter dette. Myndighetene i Canada mener det er en måte å gjengjelde det.

Tirsdag avviste Kina anken til enda en dømt canadier. Robert Schellenberg er dømt til døden etter en sak om smugling av narkotika. Canada fordømmer også den dommen.

Dommen hans kom samtidig som kinesiske myndigheter prøvde å få løslatt Meng Wanzhou. Hun ble pågrepet i Canada fordi USA hadde siktet henne for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå