Verden

Slik trues pressefriheten i Polen

En ny lov for mediene er vedtatt i Polen. Mange mener den truer den frie og uavhengige pressen i landet.

Parlamentet i Polen har vedtatt en ny lov for medier. Den handler blant annet om hvem som kan eie medier i Polen. Selskap utenfor Det europeiske økonomiske samarbeids-området (EØS) kan bli nektet å eie medier i landet.

Loven har fått mye kritikk. Noen mener den truer pressefriheten i landet. Et parti meldte seg ut regjeringen da loven ble vedtatt. Dermed mister statsministeren flertallet som støttet ham.

Det amerikanske TV-selskapet Discovery har måttet selge store deler av det de eier i TVN. TVN er Polens største private TV-selskap, og har flere kanaler. De har hatt en kritisk nyhetsdekning av regjeringen i Polen. Discovery ber Polens president og parlamentet om å stanse loven.

Selskapet er bekymret for at mediene i landet mister mye av friheten sin. Derfor ber de presidenten om ikke å avvise loven.

– Medieloven er et angrep på grunnleggende demokratiske prinsipper om frie medier og frie ytringer. Og den er direkte diskriminerende mot TVN og Discovery, skriver de i en uttalelse.

Loven ble vedtatt i et møte onsdag. Det var kaotisk. Regjeringen ble anklaget av opposisjonen for å kjøpe seg støtte. Men loven fikk nok støtte til å bli vedtatt. Men den må også bli godkjent i overhuset. Først da blir den gyldig. President Andrzej Duda må også signere først.

Tirsdag tvang statsminister Mateusz Morawiecki sin visestatsminister til å slutte. Det var Jaroslaw Gowin fra Avtale-partiet. Han hadde kritisert den nye medieloven. De valgte etter avstemningen å forlate regjeringen.

Avtale-partiet var ett av tre partier i regjeringen. Den har styrt siden 2015. Partiet hadde 13 av 460 representanter i nasjonalforsamlingen. Regjeringens største parti er Lov- og rettferdighets-partiet (PiS). Det er et konservativt og nasjonalistisk parti på høyresiden.

Det neste valget i Polen skal være i 2023.

PiS mener den nye medieloven er nødvendig. De mener de trenger den for å hindre at utenlandske makter tar kontroll over mediene i Polen.

Regjeringen skal i løpet av de seks siste årene ha hindret de frie mediene i landet. Den europeiske union (EU) har kritisert dem for dette. Likevel er regjeringen populær blant mange i Polen.

Tirsdag demonstrerte flere tusen mennesker flere steder i Polen mot den nye loven.Siste utgave

På forsiden nå