Verden

Tror Taliban kan være i Kabul om 30 dager

Taliban har nå kontroll på enda en provins i Afghanistan. Nå er de bare 15 mil for Kabul. USA tror de kan nå hovedstaden om 30 dager.

Asia — Ghazni er hovedstad i provinsen med samme navn. Det bor litt færre enn 200.000 innbyggere der. Byen er også viktig, siden den er rett ved den største veien mellom Kabul og Kandahar. Det har vært den viktigste byen til Taliban fram til nå.

Etterretnings-tjenesten i USA mener Taliban kan være framme ved Kabul om 30 dager. Da kan de angripe byen. Og om ikke noe endrer seg, tror amerikanerne at Taliban vil få full kontroll på landet. Det kan skje om bare noen få måneder.

Taliban har delt filmer og bilder på nett fra Ghazni. Taliban skal ha heist sitt flagg i byen. Der hadde det blitt mer rolig torsdag formiddag. Tidligere på dagen hadde det vært flere timer med harde kamper.

– Fienden tok kontroll, sier Mirwais Stanikzai. Han er talsperson for innenriksdepartementet. Han sier også at de vil prøve å få kontroll på byen igjen.

Siden fredag sist uke hadde Taliban tatt kontroll i ni ulike provinser. Ghazni ble den tiende, og flere mener det også er den som betyr mest.

– De tok over viktige områdene i byen først. Det var basen til politiet, kontoret til guvernøren og byens fengsel. Det sa Nasir Ahmad Faqiri til nyhetsbyrået AFP torsdag morgen. Han er leder for rådet i provinsen.

Det gjør at myndighetene i landet har mistet all kontroll på det aller meste av landet i nord og vest. Og Taliban er nær hovedstaden i flere andre provinser.

I mai sa USA og Nato at de ville hente hjem sine soldater fra Afghanistan. Siden da har det blitt mer krig i landet. Nato har okkupert landet siden 2001. Flere titusener er tvunget på flukt. Og mange sivile har blitt drept.

Torsdag ble det også kjent at Taliban har tatt over basen til politiet i Lashkar Gah. Det er i provinsen Helmand som er sør i landet. Soldater fra regjeringen er omringet, men de håper at de kan klare å beholde kontroll i byen.

Det er også meldt om at fly har angrepet flere steder i landet i løpet av natta. Nasima Niazi mener flere sivile er drept av angrep med fly i Lashkar Gah. Hun er politiker fra Helmand.

– Taliban har brukt sivile hus for å beskytte seg. Regjeringen har angrepet disse uten å ta noe hensyn til sivile, sier hun.

Afghanistans har få fly selv. Det er derfor antatt at regjeringen har fått hjelp fra USA. Overvåkning av luftfart tyder også på det, ifølge The Cavell Group. De er et sikkerhets-selskap.

De mener både bombefly, jagerfly og droner har blitt brukt i hele landet i natt. USA har ikke svart på spørsmål fra nyhetsbyrået AP om dette.

Flere er nå usikre på om Taliban vil delta på møter om en fredsavtale. De har stått på vent i lang tid. Årsaken er at Taliban nå kan få nok makt til å ta over landet gjennom krig.

Ifølge kanalen Al Jazeera skal Taliban ha fått tilbud om å bli med i regjeringen. Men da må de stoppe krigen. Kanalen sier de har fått vite om dette via en person i regjeringen, og at tilbudet skal ha blitt sendt via Qatar. Det er også der møtene om fred har vært før.

Zalmay Khalilzad deltar i disse møtene på vegne av president Joe Biden i USA. Khalilzad kom til Doha i Qatar torsdag.

Om partene ikke klarer å bli enige, er det flere som mener landet kan bli delt opp. Det skjedde også etter at Sovjet-unionen hentet sine soldater hjem i 1989. Da kjempet ulike grupper innad i landet om makt.




Siste utgave

På forsiden nå