Verden

Taliban har tatt kontrollen i Afghanistan

Opprørs-gruppa Taliban har tatt seg inn i Kabul i Afghanistan. Presidenten har rømt landet. Utenlandske diplomater og arbeidere kjemper for å komme seg ut fortest mulig.

Soldater fra opprørs-gruppa Taliban har tatt by etter by i Afghanistan. Soldater fra regjeringen har stanset å kjempe. Taliban har fått kontroll på byene uten stor motstand. Søndag morgen omringet de hovedstaden Kabul.

President Ashraf Ghani har reist fra Afghanistan. Søndag ettermiddag kom en gruppe fra Taliban inn i palasset. Nå har de kontrollen der. Det melder nyhetsbyrået Reuters. De sier at Taliban snart vil erklærer at Afghanistan er blitt et islamsk emirat. Regjeringen har ikke bekreftet at de har overgitt palasset til Taliban.

Ghani har ifølge flere kilder reist til Tadsjikistan. Søndag morgen skal han ha vært i forhandlinger med Taliban i palasset om en fredelig overgang. Senere ble det meldt at han reiste sammen med to nære medarbeidere.

– Han forlot Afghanistan på et vanskelig tidspunkt. Gud vil holde ham ansvarlig for det, sa Abdullah.

I sin siste offentlige uttalelse sa Ghani at soldatene i regjeringen ville opprettholde ro og orden i hovedstaden.

Søndag var det også melding om skyting ved flyplassen. Der sørger amerikanske og britiske soldater fortsatt for sikkerheten. Mange utenlandske diplomater og ansatte med familier forsøker å komme seg bort. Men det tar tid.

Jens Stoltenberg er general-sekretær i forsvars-samarbeidet Nato. Han sier at alliansen jobber for å holde flyplassen i Kabul åpen.

– Snakket med UKs statsminister Boris Johnson og utenriksministrene til våre allierte Canada, Danmark og Nederland om situasjonen i Afghanistan. Nato bidrar til å holde flyplassen åpen.Vi skal lette og koordinere evakueringen, skrev Stoltenberg på Twitter søndag.

USA og mange andre land jobber for fullt med å evakuere diplomater. De vil også ha ut egne lands statsborgere og afghanere som har jobbet for dem.

Den norske ambassaden er stengt. Det er også den amerikanske. Ambassaden ber amerikanske borgere gå i dekning. De sier at situasjonen skifter raskt.

Kabul preges av panikk og usikkerhet. Men Taliban forsøkte å forsikre byens innbyggere om at de er trygge. De sier at krigerne deres ikke vil gå inn hjemme hos folk eller forstyrre deres forretninger.

De lovte også at alle som har jobbet for staten og utenlandske styrker, skal gå fri.

Men folk føler er ikke beroliget. Det har vært mange rapporter om hevndrap og brutale tiltak i andre områder. Det er områder som Taliban har erobret de siste dagene.

Mange valgte å rømme. Folk kjører til flyplassen. Det er den eneste veien ut av landet. Årsaken er at alle grense-overganger er overtatt av Taliban.

Søndag tok Taliban kontroll over Jalalabad på hovedveien til Pakistan. Samme dag ga soldatene til regjeringsstyrkene bort kontrollen over den enorme flybasen Bagram. Den styrer nå Taliban.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå