Verden

Alle personer fra den norske ambassaden er evakuert

Alle nordmenn som var tilknyttet ambassaden i Kabul, er blitt evakuert ut av Afghanistan.

Den norske ambassaden har blitt evakuert og alle skal ha kommet seg ut fra Afghanistan. Det er Eirik Kristoffersen som opplyser om dette. Han er norsk forsvarssjef.

Fortsatt gjenstår det noen lokalt ansatte og deres familie i Kabul som også skal evakueres.

Noen av de som fortsatt er igjen i Afghanistan er sanitetsstyrken. De jobber ved feltsykehuset i Kabul, som ligger rett ved den internasjonale flyplassen.

– De har fullt fokus på oppdraget med å drive sykehuset. I tillegg har de bistått flere i å evakuere. Det sier Ole-Christian Emaus. Han er kommunikasjons-sjef i Forsvarets operative hovedkvarter.

Det siste døgnet har det kommet svært dramatiske bilder og skildringer fra flyplassen i Kabul. Men Emaus sier at situasjonen for de rundt 40 i den norske sanitetsstyrken etter forholdene er god.

– Vi har stor trygghet for at amerikanerne tar vare på deres sikkerhet, sier Emaus.

Flyplassen består av en sivil og en militær del med en stripe imellom. Amerikanske styrker er plasser i denne sonen.

– Situasjonen inne på feltsykehuset er i sterk kontrast til det inntrykket vi kan få etter å ha sett bilder fra den sivile delen av flyplassen, sier han.

En rekke vestlige land har forsøkt å evakuere alle sine borgere fra Afghanistan. Samarbeidet med andre land går godt, ifølge Emaus. Blant annet har Norge fått hjelp av Tyrkia til transport.

– De benytter seg av den ledige plassen som er på flyene. Kapasiteten utnyttes fullt ut, sier han.

Det norske feltsykehuset skal etter planen være i Kabul til mars neste år. Hendelsene de siste dagene har ikke endret på dette.

– Det er to ting som kan endre bildet. Det er om det tas en politisk beslutning om å avslutte. Eller om sikkerhets-situasjonen tilsier det. Det vil i så fall avhenge av amerikanerne, hvis de sier at de vil trekke seg ut sier Emaus.

---

Kort om saken

  • Alle personer fra den norske ambassaden er evakuert ut fra Afghanistan.
  • Det norske feltsykehuset vil ikke evakueres ennå. De skal være i Kabul til mars neste år.
  • Dersom USA bestemmer seg for å trekke seg ut, vil også feltsykehuset følge USA.

---



Siste utgave

På forsiden nå