Verden

Derfor stenger hun landet etter at én person er smittet

New Zealand blir stengt for å hindre mer smitte av korona. Det ble klart etter at én person er smittet uten å ha vært i utlandet.

Så sent som torsdag sist uke ble det kjent at grensa til landet kan bli åpnet fra neste år. Fram til da skal strenge regler hindre at folk tar med seg smitte inn i landet. Men nå er myndighetene redde for at smitten sprer seg blant de som bor i New Zealand.

Jacinda Ardern er statsminister i landet. Tirsdag sa hun at det for første gang siden februar er oppdaget lokal smitte i landet. En mann på 58 år er smittet med korona. Og helse-myndighetene har ikke klart å finne en smittekilde fra utlandet. De mener han kan ha reist rundt i to byer i landet, mens han var smittsom.

Ardern sier de tror mannen er smittet med delta-varianten. De venter på svar fra de ekstra testene. Men alle som er stoppet med smitte på grensa den siste tiden, har vært smittet med denne varianten. Den er mer smittsom. Kanalen Radio New Zealand melder at mannen har brukt en app for å spore smitte. Så langt er to kollegaer av mannen i isolasjon som nærkontakter. Det er ventet at flere må isolere seg.

Siden smitten kan være i landet, vil myndighetene være helt sikre. Landet skal nå stenge helt. Folk får bare forlate hjemmet for å handle mat og medisin.

– Folk sier at delta-varianten endrer reglene. Og det gjør den. Det betyr at vi må ha strenge regler tidlig, slik at vi kan stoppe det. Vi har sett hva som skjer andre steder når de ikke har klart det. Vi har bare én sjanse, sier Ardern ifølge avisa The Guardian.

Hun håper at New Zealand kan lære av det andre land har gjort. Og at de kan unngå flere av problemene delta-varianten har ført til. Blant annet i nabo-landet Australia. Det var også nesten fritt for korona for noen uker siden. Men så spredde delta-varianten seg. Siden har det blitt stadig flere smittede.

Nå blir det oppdaget rundt 400 nye smittede hver dag, selv om deler av landet er stengt. Landet er i sin tredje bølge, etter å ha vært nesten fritt fra smitte siden september i fjor. Svært få er vaksinert. Drøye 22 prosent er ferdig vaksinert. Myndighetene håper de skal klare å tilby 80 prosent av befolkningen to doser før jul, ifølge The Guardian.

Samtidig er bare drøye 18 prosent ferdig vaksinert i New Zealand. Det viser tall fra Ourworldindata.com. Først fra september blir det åpnet for at alle voksne kan bli vaksinert, ifølge The Guardian.

(Saken fortsetter under grafikken)

Nå skal landet være stengt i tre dager fra natt til onsdag, sier Ardern. Byen Auckland vil trolig være stengt i minst en uke. Det hjembyen til mannen som er smittet. Han skal også ha reist flere steder på Coromandel-halvøya mens han var smittsom. Også der kan det ta en uke før det åpner opp igjen.

Ardern ber folk om å ta hensyn til hverandre. Samtidig er det lange køer ved mange butikker. Og flere steder er det tomt for noen varer, melder Radio New Zealand. Det er også køer for å teste seg for smitte flere steder.

Færre enn 3.000 personer har vært smittet med korona i New Zealand. Bare 26 av fem millioner innbyggere har dødd av sykdommen i landet.

Siste utgave

På forsiden nå